Palmkålspasta

NYHET
Palmkålspasta
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Palmkålspasta

15 ingredienser

"Bjud mig på den här rätten och jag stannar i evighet".
I det här avsnittet av Sommar med Ernst skördar Ernst den vackra, vitaminrika grönsaken palmkål, även kallad svartkål. Ernst tillverkar också sin egen pasta, precis som hans mamma gjorde, den sk "Nockerl-pastan", Österrikes svar på gnocchi. Han tillsätter allt från salvia, svart- och grönkål, rimmat stekfläsk, valnötter och parmesanost. Och som Ernst säger i programmet.... “det här är inget man äter när man ska simma över engelska kanalen”.

Så gör du Ernsts hemgjorda ketchup
Ernsts hemgjorda ketchup

Så gör du Ernsts hemgjorda ketchup

"Röd lycka" kallar Ernst sin vansinnigt goda och smakrika ketchup. Ett recept att spara!

Läs mer

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

Pastan:

  • 500 g vetemjöl
  • 250 g vatten
  • salt, till kokvattnet

Till pastarätten:

  • 300 g rimmat fläsk, tärnat (ca 1 cm x 1 cm)
  • olivolja, för stekning
  • 100 g valnötter, hela
  • 250 g salladslök, strimlad
  • 5 färska salviablad, strimlade
  • 50 g färsk bladpersilja, strimlad
  • 200 g svartkål, strimlad (ta bort de grova stammarna)
  • 200 g grönkål, strimlad (ta bort de grova stammarna)
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 0,5-1 dl ketchup (eller 2 msk tomatpuré och 1 msk honung)
  • 0,5 dl vatten
  • parmesanost, tunt skivad och smulad

Gör så här

  1. Skiva och skär fläsket i små tärningar. Lägg i stekpanna utan olja och fräs så den precis får en yta. Under tiden skär löken i centimeterstora bitar. Grovhacka grön- och svartkålen (de grova stjälkarna finhackas) och hacka salviabladen och persiljan (persiljan ska i sist, så lägg den åt sidan).
  2. Häll i hälften av valnötterna i stekpannan med fläsket. När fläsket fått lite yta, tillsätt den hackade kålen, salvian och löken i stekpannan.
  3. Finhacka en vitlök och tillsätt i stekpannan. Tillsätt därefter hemgjord ketchup (eller tomatpuré med honung, sötman av honungen gör sig bra till kålen), vatten, persilja, grovmalen svartpeppar och låt småputtra under lock.
  4. Nu är det dags att göra Nockerl-smeten (namnet för gnocchi i Österrike): Vispa ihop mjöl och vatten till en lös smet, liknande en tjock gröt. (Denna smet kan man med fördel förbereda innan man steker fläsket och kålen).
  5. Koka upp vatten: Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull.
  6. Nu är det dags att forma Nockerl/ gnocchin. Lägg/ häll ut smeten på en oljad skärbräda och skrapa ner små klumpar av smeten i det kokande vattnet. (Låt skärbrädans kant försiktigt vila mot kastrullkanten och skrapa ner små klumpar. Du kan med fördel doppa kniven i det kokande vattnet så släpper degen enkelt från kniven när du skär).
  7. När Nockerl flyter upp till ytan är de klara. Använd en hålslev för att lyfta dem ur vattnet och lägg dem direkt i pannan med fläsk och grönsaker. Detta gör att du får med lite av pastavattnet, vilket bidrar till slutkonsistensen.

Servering:

  1. Rör om försiktigt så att Nockerl blandas väl med fläsk- och grönsaksfräset. Strö över tunt skivad och smulad parmesanost. Servera genast och njut av din skördepasta med Nockerl!

Palmkål är inte bara gott utan otroligt vitaminrikt. Den innehåller A, C och K, samt flera B-vitaminer och mineraler som kalcium, järn och magnesium. Svartkål är rik på antioxidanter som lutein, som är bra för ögonen. Svartkål är också en bra källa till kostfiber, vilket är bra för matsmältningen.