Paj med vaniljbakad persika och mandel
Paj med vaniljbakad persika och mandel
23 ingredienser
1 h 30 m
”En enkel paj som verkligen lyser upp säsongen för persikan, servera gärna med lite rörd grekisk yoghurt och en eller två klyftor av den vaniljbakade persikan. Lycka till!” /Alexander Pelli
Tips! Smaksätt gärna persikofyllningen samt mandelfyllningen med amaretto eller rom. Det går även bra att byta ut mandelmjölet mot hasselnötsmjöl.
Ingredienser
Persikofyllning
- 750 g persika, i klyftor
- 25 g strösocker (eko) [0,3 dl]
- 25 g farinsocker, mjukt [0,3 dl]
- 1 vaniljstång (stång och märg)
- 1 g salt [0,7 krm]
- 12 g majsstärkelse [1,5 msk]
Mördeg
- 130 g vetemjöl (eko) [2,2 dl]
- 130 g mandelmjöl (eko) [1,75 dl]
- 52 g florsocker (eko) [0,9 dl]
- 1 g salt [0,7 krm]
- 78 g normalsaltat smör, kallt (eko)
- 25 g ägg (eko) [0,5 st]
Strössel
- 45 g strösocker (eko) [0,5 dl]
- 30 g mandelmjöl (eko) [0,6 dl]
- 30 g vetemjöl (eko) [0,5 dl]
- 2 g salt [1,5 krm]
- 15 g normalsaltat smör (eko)
Mandelfyllning
- 240 g mandelmjöl (eko) [4,8 dl]
- 180 g strösocker (eko) [2 dl]
- 4 g salt [3 krm]
- 240 g normalsaltat smör, rumstemperatur
- 132 g ägg, rumstemperatur (eko) [2,5 st]
Servering
- grekisk yoghurt (valfritt)
Gör så här
Persikofyllning
- Blanda persikorna med allt, utom majsstärkelsen, i en ugnssäker form och baka i 60 minuter på 150 grader. Vänd runt persikorna ca 3 gånger.
- När persikorna är klara lägger du undan några klyftor till senare och tar bort vaniljstången. Resten mixar du i en matberedare tillsammans med majsstärkelsen till en slät smet, låt svalna.
Mördeg
- Blanda mördegen medan persikorna bakas. Blanda allt utom ägget, tillsätt ägget sist och låt sedan degen vila i kylen i minst 30 minuter.
- När mördegen vilat klart kavlar du den ca 3 mm tjock och fodrar en 20 cm springform, låt degen sluta ca 1-2 cm under formens kant. Låt stå svalt tills den ska fyllas.
Strössel
- Blanda ihop allt till strösslet. Ställ kallt.
Mandelfyllningen
- Blanda ihop allt utom ägget till mandelfyllningen.
- När inga smörklumpar syns tillsätter du ägget försiktigt. Skulle smeten skära sig kan du tillsätta lite mjöl. Låt fyllningen vara rumstempererad när du ska använda den.
Paj
- När allt är klart sätter du ugnen på 160 grader.
- Fyll först pajskalet med mandelfyllningen, toppa sedan med några klyftor persika och bred ut persikokrämen ovanpå. Slutligen täcker du pajen med strössel.
- Baka pajen i mitten av ugnen i ca 60–70 minuter. Servera gärna med en lättvispad och kall grekisk yoghurt.