Paj med vaniljbakad persika och mandel

Paj med vaniljbakade persikor och mandel 03
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Paj med vaniljbakad persika och mandel

4

23 ingredienser

1 h 30 m

”En enkel paj som verkligen lyser upp säsongen för persikan, servera gärna med lite rörd grekisk yoghurt och en eller två klyftor av den vaniljbakade persikan. Lycka till!” /Alexander Pelli

Tips! Smaksätt gärna persikofyllningen samt mandelfyllningen med amaretto eller rom. Det går även bra att byta ut mandelmjölet mot hasselnötsmjöl.

Ingredienser

portioner1 paj

Persikofyllning

  • 750 g persika, i klyftor
  • 25 g strösocker (eko) [0,3 dl]
  • 25 g farinsocker, mjukt [0,3 dl]
  • 1 vaniljstång (stång och märg)
  • 1 g salt [0,7 krm]
  • 12 g majsstärkelse [1,5 msk]

Mördeg

  • 130 g vetemjöl (eko) [2,2 dl]
  • 130 g mandelmjöl (eko) [1,75 dl]
  • 52 g florsocker (eko) [0,9 dl]
  • 1 g salt [0,7 krm]
  • 78 g normalsaltat smör, kallt (eko)
  • 25 g ägg (eko) [0,5 st]

Strössel

  • 45 g strösocker (eko) [0,5 dl]
  • 30 g mandelmjöl (eko) [0,6 dl]
  • 30 g vetemjöl (eko) [0,5 dl]
  • 2 g salt [1,5 krm]
  • 15 g normalsaltat smör (eko)

Mandelfyllning

  • 240 g mandelmjöl (eko) [4,8 dl]
  • 180 g strösocker (eko) [2 dl]
  • 4 g salt [3 krm]
  • 240 g normalsaltat smör, rumstemperatur
  • 132 g ägg, rumstemperatur (eko) [2,5 st]

Servering

  • grekisk yoghurt (valfritt)

Gör så här

  1. Persikofyllning
    Blanda persikorna med allt, utom majsstärkelsen, i en ugnssäker form och baka i 60 minuter på 150 grader. Vänd runt persikorna ca 3 gånger.
  2. När persikorna är klara lägger du undan några klyftor till senare och tar bort vaniljstången. Resten mixar du i en matberedare tillsammans med majsstärkelsen till en slät smet, låt svalna.
  3. Mördeg
    Blanda mördegen medan persikorna bakas. Blanda allt utom ägget, tillsätt ägget sist och låt sedan degen vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. När mördegen vilat klart kavlar du den ca 3 mm tjock och fodrar en 20 cm springform, låt degen sluta ca 1-2 cm under formens kant. Låt stå svalt tills den ska fyllas.
  5. Strössel
    Blanda ihop allt till strösslet. Ställ kallt.
  6. Mandelfyllningen
    Blanda ihop allt utom ägget till mandelfyllningen.
  7. När inga smörklumpar syns tillsätter du ägget försiktigt. Skulle smeten skära sig kan du tillsätta lite mjöl. Låt fyllningen vara rumstempererad när du ska använda den.
  8. Paj
    När allt är klart sätter du ugnen på 160 grader.
  9. Fyll först pajskalet med mandelfyllningen, toppa sedan med några klyftor persika och bred ut persikokrämen ovanpå. Slutligen täcker du pajen med strössel.
  10. Baka pajen i mitten av ugnen i ca 60–70 minuter. Servera gärna med en lättvispad och kall grekisk yoghurt.