Pain dépices - fransk pepparkaka
Pain dépices - fransk pepparkaka
14 ingredienser
1 h 10 min
En kryddig kaka i fransk stil. Det som skiljer den från den svenska mjuka pepparkakan är att det i den franska ingår mycket honung och även en del fullkornsmjöl av dinkel.
Ingredienser
- 2 apelsiner, zest
- 200 g crème fraîche
- 500 g honung
- 6 ägg
- 50 g rörsocker
- 300 g vetemjöl
- 180 g fullkornsdinkelmjöl
- 18 g bakpulver
- 10 g salt
- 5 g pomerans
- 5 g malen ingefära
- 5 g anis, malen
- 5 g malen kanel, malen
- smör, till formen
Gör så här
- Sätt ugnen på 210 grader.
- Värm honung, kryddor, salt, zest och crème fraiche till 35-40 grader under omrörning, låt svalna.
- Vispa rörsocker och ägg luftigt med elvisp, 5-7 minuter.
- Blanda mjölet med bakpulver i en bunke.
- Häll den avsvalnade honung-, krydd- och crème fraiche-blandningen i äggvispet.
- Vänd ner mjölblandningen med en slickepott, blanda allt klumpfritt.
- Häll smeten i en väl smord avlång form.
- Grädda på 210 grader de första 10 minuterna, sänk därefter till 175 grader och grädda ytterligare 40 minuter. Känn med en sticka, vid behov grädda ytterligare 5-10 minuter.