Pain dépices - fransk pepparkaka

Pain dépices - fransk pepparkaka
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Pain dépices - fransk pepparkaka

14 ingredienser

1 h 10 min

En kryddig kaka i fransk stil. Det som skiljer den från den svenska mjuka pepparkakan är att det i den franska ingår mycket honung och även en del fullkornsmjöl av dinkel.

Ingredienser

portioner kaka
  • 2 apelsiner, zest
  • 200 g crème fraîche
  • 500 g honung
  • 6 ägg
  • 50 g rörsocker
  • 300 g vetemjöl
  • 180 g fullkornsdinkelmjöl
  • 18 g bakpulver
  • 10 g salt
  • 5 g pomerans
  • 5 g malen ingefära
  • 5 g anis, malen
  • 5 g malen kanel, malen
  • smör, till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Värm honung, kryddor, salt, zest och crème fraiche till 35-40 grader under omrörning, låt svalna.
  3. Vispa rörsocker och ägg luftigt med elvisp, 5-7 minuter.
  4. Blanda mjölet med bakpulver i en bunke.
  5. Häll den avsvalnade honung-, krydd- och crème fraiche-blandningen i äggvispet.
  6. Vänd ner mjölblandningen med en slickepott, blanda allt klumpfritt.
  7. Häll smeten i en väl smord avlång form.
  8. Grädda på 210 grader de första 10 minuterna, sänk därefter till 175 grader och grädda ytterligare 40 minuter. Känn med en sticka, vid behov grädda ytterligare 5-10 minuter.