Oxfilé provencale med ugnstomater

Oxfilé provencale med ugnstomater
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Oxfilé provencale med ugnstomater

11 ingredienser

Trots namnet är detta faktiskt en svensk krogrätt, skapad av köksmästare Julius Carlsson på Bacchi Wapen i Stockholm.

Ingredienser

portioner
  • 900 g oxfilé
  • 1-1,5 kg potatis, finskivad
  • 3-5 klyftor vitlök
  • 75 g smör
  • 6-8 tomater
  • 3 dl torrt vitt bröd, smulat
  • 1 dl persilja, hackad
  • 8-10 blad basilika, hackad
  • salt
  • svartpeppar
  • Ugn: 225°

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg potatisen i lättsmord ugnsform. Salta och peppra mellan lagren. Lägg på några klickar smör och stek mitt i ugnen cirka 45 minuter.
  2. Krydda filén med salt och peppar. Bryn den väl runtom.
  3. 3.
  4. Skär av lock på tomaterna och gröp ur kärnorna. Blanda brödsmulor, persilja och basilika med lite olja och fyll tomaterna. Ställ i form i ugnen cirka 15 minuter.
  5. Blanda smör och pressad vitlök. Skiva köttet och lägg det på potatisen. Klicka över vitlökssmöret. Stek klart i ugn. Köttet ska fortfarande vara rosa inuti.