Oxfilé och gratinerat basilikamos, serveras med balsamicosås

1h 10m
4
Oxfilé och gratinerat basilikamos, serveras med balsamicosås
Foto: TV4

Saftig oxfilé serveras med gratinerat potatismos smaksatt med basilika, balsamicosås samt stekt sparris.

Dryckesförslag: Amarone della Valpolicella Classico Alternativt: 
Antiche Terre Venete, Valpolicella Ripasso

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

14 november 2017
1h 10m
4

Du behöver

Basilikamos

  • 500 g potatis
  • 100 g smör
  • 3 äggulor
  • salt
  • finmalen svartpeppar
  • 20-30 basilikablad
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 skivor chevré, ca. 1,5 cm tjocka
  • 4 ark filodeg
  • smör, till pensling

Oxfilé

  • 600 g oxfilé, mittbit
  • salt och peppar
  • smör

Balsamicosås

  • 1,5 msk strösocker
  • 3 msk balsamvinäger
  • 4 dl rödvin, alt. rött matlagningsvin
  • 3 msk kalvfond
  • 1 msk maizena
  • ca 50 g smör
  • ev. salt

Tillbehör

  • sparris
  • olivolja, till stekning
  • flingsalt
  • sockerärtor

Gör så här

  1. Basilikamos
    Sätt ugnen på 200–225 grader.
  2. Skala och koka potatisen.
  3. Häll bort vattnet och pressa till ett fint mos.
  4. Pressa vitlöken och blanda ner i moset tillsammans med äggulorna.
  5. Smaka av med salt och peppar. Är moset för torrt/strävt, blanda ner en extra äggula, så att det får en mjuk och rund konsistens.
  6. Hacka eller riv basilikablad, ca 20–30 stycken beroende på smak, blanda ner i moset.
  7. Smält smör och pensla filodegsarkens ena sida och forma dessa som små korgar i portionsskålar alt. silikonformar med smöret nedåt.
  8. Fördela potatismoset jämnt och placera en skiva chevré överst.
  9. Gratinera i ugn tills osten smält och fått en fin färg, ca 15 minuter. Håll koll då tillagningstiden kan variera.
  10. Servera filodegskorgarna med eller utan portionsformarna.
  11. Oxfilé
    Sätt ugnen på 100-120 grader.
  12. Putsa filén och skär den i ca 5 cm tjocka bitar.
  13. Krydda med salt och peppar.
  14. Bryn det rumstempererade köttet i smör. Ha en ganska hög värme och stek ca 2 minuter på vardera sida.
  15. Låt oxfilén gå i ugnen tills den nåt en innertemperatur på 55-60 grader.
  16. Ta ut och låt köttet vila ca 10 min.
  17. Balsamicosås
    Smält socker i en kastrull, så att det blir vackert ljusbrunt. Det kan gå snabbt, så var uppmärksam så att det inte bränns.
  18. Häll över balsamvinägern försiktigt, då det kan fräsa till ordentligt, håll kastrullen över diskhon, så minimeras risken för att det stänker upp i ansiktet.
  19. Tillsätt vinet och kalvfonden.
  20. Låt koka ihop i ca 15 minuter utan lock.
  21. Såsen har vid det här laget reducerats kraftigt och kvar återstår en mer krämig sås.
  22. Rör ner lite maizena, utblandat i liten skvätt vatten och låt koka upp igen.
  23. Smaka, eventuellt av med salt.
  24. Innan servering så blanka av såsen med det kalla smöret.
  25. Tilbehör
    Stek sparrisen i lite olivolja och strö över flingsalt. Sparrisen ska ha en härligt spröd konsistens när den är färdig.
  26. Koka upp vatten, salta ordentligt. Lägg i sockerärtorna och låt koka under ca 2–3 minuter, de ska ha ett bra tuggmotstånd.
  27. Servering
    Servera oxfilén med basilikamos, balsamicosås samt sparris och sockerärtor.
Kommentera receptet

Fler goda recept