Oxfilé med västerbottenspotatis och kantarellsås

NYHET
Oxfilé med västerbottenspotatis och kantarellsås
Foto: Tv4

Oxfilé med västerbottenspotatis och kantarellsås

Av: Karin - Boden

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

2 h

Oxfilé med västerbottenspotatis och kantarellsås är en riktig festmåltid. Perfekt att servera som lyxig helgmiddag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Oxfilé med vitlökssmör

  • 800 g oxfilé
  • 200 g smör
  • 1 king solo vitlök
  • 1 tsk örtsalt
  • citronsaft (en skvätt)
  • 2 tsk vegeta grönsakskrydda
  • 1 kvist färsk rosmarin
  • 1 kvist färsk timjan
  • salt
  • peppar

Sås

  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 200 g kantareller (på burk)
  • 5 dl grädde
  • 1-2 msk kantarellfond
  • 1 msk kalvfond
  • 2 msk soja (ljus)
  • ev collorit (för färg)

Västerbottenspotatis

  • 1 kg fast potatis
  • vitlökssmör (resterande mängd)
  • 100 g Västerbottensost, riven
  • flingsalt
  • 1 salladslök

Gör så här

Oxfilé med vitlökssmör

  1. Putsa filén och dela den i bitar som är ca 200 g stora.
  2. Blanda rumsvarmt smör, pressad vitlök, örtsalt, citronsaft och grönsakskrydda.
  3. Klicka ut en tredjedel av smöret på köttet innan du vakuumförpackar det tillsammans med någon kvist rosmarin och timjan.
  4. Kör köttet i en sous vide på 54 grader i ca 2 timmar.
  5. Innan servering steker du köttet i en panna med smör så att det får en fin yta.

Sås

  1. Hacka löken och fräs den mjuk i smör.
  2. Hacka även kantarellerna lite grovt och stek dem tillsammans med löken.
  3. Tillsätt grädde, fonder samt soja och låt koka upp. Låta sedan sjuda tills såsen tjocknat till önskad konsistens.

Västerbottenspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala potatisen.
  3. Dela potatisen på hälften och gör rutmönster i potatisen med en kniv.
  4. Pensla potatisen med vitlökssmöret.
  5. Tillaga potatisen i ugnen i ca 30-40 minuter.
  6. Ta ut potatisen efter halva tiden och pensla dem igen.
Strö även över lite riven västerbottensost och ställ in potatisen i ugnen igen.
  7. Potatisen är klar när de har fått en fin grillad färg.
  8. Finhacka lite salladslök att strö över tillsammans med lite flingsalt.