Oxfilé med tillbehör

Oxfilé med tillbehör
Foto: TV4

Oxfilé med tillbehör

Av: Jessica - Ludvika

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

ca 1 h

Helstekt oxfilé, örtmos och paprika- och vitlökssås, serveras med smörstekta primörer.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxfilé
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar

Örtmos

  • 1 kg mospotatis
  • 2,5 dl ärtor
  • 2 msk olivolja
  • 50 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 0,5 citron, pressad
  • 1 dl parmesanost, finriven
  • 80 g örter, basilika och timjan

Paprika- och vitlökssås

  • 1 röd paprika
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 dl grädde
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk köttbuljong (eller 1 tärning)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • primörer, till servering

Gör så här

  1. Krydda hela köttet med salt och peppar och stek i en ganska het panna i både smör och olja tills hela biten fått fin yta.
  2. Ställ in den i ugn på 150 grader tills oxfilén uppnår 55 grader.
  3. Ta ut och låt vila i folie i ca 10 min. Skär i bitar och servera.

Örtmos

  1. Skala potatisen och koka den under lock i ca 20 min.
  2. Koka upp ärtorna i mjölken, smöret och oljan. Mixa sedan ärtorna till en puré och sila igenom denna i en bunke.
  3. När potatisen kokat klart pressas den ner i samma bunke, tillsätt citronsaften, den rivna parmesanosten, kryddorna socker och finhackade örter. Blanda ihop allt till ett mos.

Paprika- och vitlökssås

  1. Ha i en klick smör i en kastrull, skär paprikan i bitar och bryn på den i smöret ca 1 min.
  2. Hacka vitlöksklyftan och ha i den en liten stund innan du tillsätter grädden och de övriga ingredienser. Låt koka på låg värme i ca 10 minuter. Ta av såsen från plattan och mixa den.
  3. Smörstek säsongens primörer (t ex morötter, salladslök, sparris) och salta lite lätt.