Oxfilé med sallad på rostad broccoli, paprika, parmesan och vitlöksdressing

21 röster
30 min
4
Oxfilé med sallad på rostad broccoli, paprika, parmesan och vitlöksdressing

Lyxig rätt med vitlöksstekt oxfilé som läggs upp på ett stort fat tillsammans med rostad broccoli och paprika, krutonger och krämig vitlöksdressing. Perfekt bjudrätt!

30 min
4
4 portioner

Du behöver

Rosastekt oxfilé

  • 700 g oxfillé
  • 50 g smör
  • 2 klyfta vitlök
  • matolja
  • salt
  • svartpeppar

Rostad broccoli och paprika

  • 250 g broccoli
  • 2 paprikor
  • olivolja
  • flingsalt

Vitlöksdressing

  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 jalapeño
  • 2 dl majonnäs
  • 0,5 citron
  • salt

Till servering

  • 1 dl parmesanost, riven
  • 1 dl krutonger
  • 100 g babyspenat
  • 1 ask krasse

Gör så här

  1. Rostad broccoli och paprika
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär broccolin och paprikan i mindre bitar. Blanda i en form med olivolja och salt. Rosta i ugnen ca 20 minuter.
  3. Rosastekt oxfilé
    Skär filén i fyra bitar. Värm olja i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra skivorna på båda sidor.
  4. Stek oxfilén i matolja till fin färg på båda sidorna. Krossa vitlöken (med skalet på) och lägg i den i pannan tillsammans med smöret. Ös köttet med smöret under stekningen. Stek tills innertemperaturen är 52 grader.
  5. Låt köttet vila. Skär i skivor.
  6. Vitlöksdressing
    Skala och riv vitlöken fint. Dela, kärna ur och finhacka jalapeñon fint. Blanda allt med majonnäsen. Smaka av med salt och pressad citronsaft.
  7. Servering
    Lägg upp grönsakerna med spenat på¨ett stort fat. Toppa med skivat kött, steksky, klickar av dressingen, riven parmesan, krutonger och krasse.
  8. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av din lyxiga rätt med oxfilé. /Köket-redaktionen
16 november 2019