Lyxig rätt med vitlöksstekt oxfilé som läggs upp på ett stort fat tillsammans med rostad broccoli och paprika, krutonger och krämig vitlöksdressing. Perfekt bjudrätt!
Rostad broccoli och paprika
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär broccolin och paprikan i mindre bitar. Blanda i en form med olivolja och salt. Rosta i ugnen ca 20 minuter.
Rosastekt oxfilé
Skär filén i fyra bitar. Värm olja i en stekpanna på hög värme. Salta och peppra skivorna på båda sidor.
Stek oxfilén i matolja till fin färg på båda sidorna. Krossa vitlöken (med skalet på) och lägg i den i pannan tillsammans med smöret. Ös köttet med smöret under stekningen. Stek tills innertemperaturen är 52 grader.
Låt köttet vila. Skär i skivor.
Vitlöksdressing
Skala och riv vitlöken fint. Dela, kärna ur och finhacka jalapeñon fint. Blanda allt med majonnäsen. Smaka av med salt och pressad citronsaft.
Servering
Lägg upp grönsakerna med spenat på¨ett stort fat. Toppa med skivat kött, steksky, klickar av dressingen, riven parmesan, krutonger och krasse.
Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av din lyxiga rätt med oxfilé. /Köket-redaktionen