Oxfilé med potatiskaka

Oxfilé med potatiskaka
Foto: TV4

Oxfilé med potatiskaka

Av: Andreas - Södertälje

Från: Halv åtta hos mig

19 ingredienser

45 m

Helstekt oxfilé med västerbottensgratinerad potatiskaka och rödvinssås.

Dryckestips: Roodeberg 70453

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxfilé

Rödvinssås

  • 3 dl oxfond, hemlagad
  • 100 g bacon
  • 0,5 morot
  • 3 dl rött vin
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • salt
  • peppar
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 skvätt honung
  • 1 msk smör

Potatiskaka

  • 500 g mandelpotatis
  • 2-3 äggulor
  • 1 förp bacon
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 dl Västerbottensost

Gör så här

Rödvinssås

  1. Stek på baconet i kastrullen. Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, morötter, timjan, och peppar. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du fond och låter såsen koka ihop ytterligare. (Obs! koncentrerad fond på flaska kan användas om du späder den enligt anvisningarna på förpackningen till 3 dl buljong).

Oxfilé

  1. Köttet saltas och peppras för att sedan helstekas för att få en fin färg. När det är klart in med termometer och köttet placeras i ugnen på ca 100 grader till köttbiten har en innertemp på 58 grader.

Potatiskaka

  1. Koka potatisen, häll bort vattnet. Rör ner i 2 dl ost i kastrullen. Ta fram 4 små ugnssäkra formar som du virar med bacon på innersidorna. Lägg i potatisröran och strö på resten av osten. Grillas i ugnen på 225 grader i ca 12 minuter.