Oxfilé med krämig svamp och basilikasås

22 röster
45 m
4

Perfekt stekt oxfilé med krämig svamp, stekt potatis och basilikasås med vitlök och parmesan.

Visa mer
45 m
4
4 portioner

Du behöver

Stekt potatis

  • 400 g potatis
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Basilikasås

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 kruka basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 klyfta lime, saften
  • 0,5 dl parmesanost, riven
  • salt
  • svartpeppar

Oxfilé

  • 600 g oxfilé
  • 1 kvist
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • 150 g smör

Krämig svamp

  • 300 g blandad svamp (kantarell, skogschampinjoner och vit chinasvamp)
  • ca 100 g vitkål
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl kycklingbuljong

Gör så här

  1. Stek potatis
    Skala potatisen och dela i lagom lika stora bitar i en kastrull med vatten och koka i ca 4 minuter.
  2. Stek därefter potatisen i pannan med smör, salt och peppar.
  3. Basilikasås
    Mixa ihop alla ingredienser i en mixer.
  4. Oxfilé
    Bryn köttet i varm stekpanna med olivolja i ca 3 minuter så det får färg runt om. Tillsätt sedan ca 150 g smör, krossad vitlöksklyfta, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar i stekpannan och ca 1 minuter till.
  5. Lägg upp köttet i en ugnsform och tillaga klart i mitten i ugnen på 170 grader ca 6 minuter för medium well. Använd en stektermometer för bäst resultat. Ta ut köttet och låt det vila.
  6. Krämig svamp
    Hacka vitlök, schalottenlök, svamp och vitkål.
  7. Fräs schalottenlök och vitlök i pannan med 50 g smör, lägg ner svamp och vitkål, rör om.
  8. Späd med kycklingbuljong, grädde, salt och peppar och parmesanost, rör om. Låt såsen koka ca 4 minuter tills krämigt. Lägg upp alla delar snyggt på en tallrik, ringla över basilikasåsen och servera.
10 januari 2019
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...