Oxfilé med krämig svamp och basilikasås

Oxfilé med krämig svamp och basilikasås
Foto: TV4
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019

Oxfilé med krämig svamp och basilikasås

25 ingredienser

45 m

Perfekt stekt oxfilé med krämig svamp, stekt potatis och basilikasås med vitlök och parmesan.

Ingredienser

portioner

Stekt potatis

  • 400 g potatis
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Basilikasås

  • 0,5 dl olivolja
  • 1 kruka basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 klyfta limefrukt, saften
  • 0,5 dl parmesanost, riven
  • salt
  • svartpeppar

Oxfilé

  • 600 g oxfilé
  • 1 kvist timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • 150 g smör

Krämig svamp

  • 300 g blandad svamp (kantarell, skogschampinjoner och vit chinasvamp)
  • ca 100 g vitkål
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g smör
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl kycklingbuljong

Gör så här

Stek potatis

  1. Skala potatisen och dela i lagom lika stora bitar i en kastrull med vatten och koka i ca 4 minuter.
  2. Stek därefter potatisen i pannan med smör, salt och peppar.

Basilikasås

  1. Mixa ihop alla ingredienser i en mixer.

Oxfilé

  1. Bryn köttet i varm stekpanna med olivolja i ca 3 minuter så det får färg runt om. Tillsätt sedan ca 150 g smör, krossad vitlöksklyfta, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar i stekpannan och ca 1 minuter till.
  2. Lägg upp köttet i en ugnsform och tillaga klart i mitten i ugnen på 170 grader ca 6 minuter för medium well. Använd en stektermometer för bäst resultat. Ta ut köttet och låt det vila.

Krämig svamp

  1. Hacka vitlök, schalottenlök, svamp och vitkål.
  2. Fräs schalottenlök och vitlök i pannan med 50 g smör, lägg ner svamp och vitkål, rör om.
  3. Späd med kycklingbuljong, grädde, salt och peppar och parmesanost, rör om. Låt såsen koka ca 4 minuter tills krämigt. Lägg upp alla delar snyggt på en tallrik, ringla över basilikasåsen och servera.