Oxfilé med klyftpotatis och Bengansås

23 röster
45 m
4

Stekt oxfilé och rostad mandelpotatis med gräddig och god sås. En klassisk bjudrätt som alltid går hem!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
45 m
4
4 portioner

Du behöver

Oxfilé

  • 400-500 g oxfilé
  • salt
  • peppar
  • smör och olja, till stekning

Klyftpotatis

  • 1 kg mandelpotatis
  • olja
  • salt

Bengansås

  • 2 schalottenlökar
  • sambal oelek
  • 1 oxbuljongtärning
  • 250 g Cantadou vitlök och örter
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 tsk soja
  • 1 msk rödvin

Persiljesmör

  • 50-100 g smör
  • 1 knippe persilja

Gör så här

  1. Oxfilé
    Skiva oxfilén i jämntjocka skivor. Salta och peppra på båda sidor. Stek köttet 3-4 minuter i rikligt med smör och olja.
  2. Klyftpotatis
    Dela potatisen i jämnstora klyftor. Lägg dem i en långpanna täckt med bakplåtspapper. Ringla över olja och salta. Ställ in i ugnen på 225 grader i cirka 25 minuter. Rör om ca var femte minut tills de har fått fin färg..
  3. Bengansås
    Skala och finhacka löken och bryn i smör. Tillsätt sambal oelek samt buljongtärningen och låt den smälta ner. Häll sedan i färskosten och låt den också smälta ner. Tillsätt matgrädden och soja, låt den puttra under några minuter under omrörning.
  4. Persiljesmör
    Blanda färskklippt persilja och bordsmargarin, rulla in i bakplåtspapper och lägg i frysen.
  5. Servera med en grönsallad.
22 november 2018
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...