Oxfilé med het pepparsås och rotfruktskaka

Oxfilé med het pepparsås och rotfruktskaka
Foto: TV4

Oxfilé med het pepparsås och rotfruktskaka

Av: Christer - Skara

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

1,5 h

Stekt oxfilé som serveras med krämig rotfruktskaka och pepprig sås.

Dryck: Rött vin Torres Las Mulas Carmenére (2362-01)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rotfruktskaka

  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl soltorkade tomater
  • 700 g mjölig potatis
  • 150 g morot
  • 150 g palsternacka
  • 2 klyftor vitlök
  • 100 g ost, riven

Pepparsås

  • 2 mörk oxbuljongtärningar
  • 8 dl vatten
  • 4 tsk mörk balsamvinäger
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 tsk hel rosépeppar
  • 0,5 tsk hel grönpeppar
  • 4 dl grädde
  • 1-2 krm salt

Oxfilé med kantarell

  • 640 g oxfilé [4 skivor à 160 g]
  • 300 g kantareller
  • 1,5 krm vitpeppar, finmalen
  • 1 krm svartpeppar, finmalen
  • 2 msk smör
  • 3 krm salt
  • 4 msk vinbärsgelé
  • 2 saltgurkor
  • ärtskott, till dekoration

Gör så här

Rotfruktskaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Klipp en rundel smörpapper och lägg i botten på en rund form med löstagbar kant 24 cm.
  2. Skala och skiva potatis, morötter och palsternacka i tunna skivor. Strimla tomaterna och finhacka vitlöksklyftorna.
  3. Varva potatis, morötter, palsternacka, vitlök, soltorkad tomat, peppar och salt i formen.
  4. Vispa ihop ägg och grädde häll i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timma. Täck med folie, så den ej bränns. Lägg på ost efter halva tiden.

Pepparsås

  1. Häll vatten, buljongtärningar, balsamvinäger och soja i en stekpanna och koka upp.
  2. Lägg pepparn i en mortel och krossa fint.
  3. Tillsätt peppar och grädde, sjud såsen på svag värme tills den tjocknat ca 40 min. Smaka av med salt.

Kantareller

  1. Smält smör och lägg i kantarellerna, peppra och salta, stek gyllenbruna.

Saltgurka

  1. Strimla gurkan på längden.

Köttet

  1. Smält smör i en stekpanna. Salta och peppra filerna. Stek 3-4 minuter på vardera sida.