Ostsufflé på parmesanost

Ostsufflé på parmesanost
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ostsufflé på parmesanost

11 ingredienser

Franska kockar vispar helst sina äggvitor med ballongvisp i rundbottnade oförtenta kopparskålar. De menar att äggvitorna håller kvar luften med den lilla mängd syra som löses ur kopparbunken.

Ingredienser

portioner
  • 4 hela ägg + en extra äggvita
  • smör och 1 msk riven ost till formen
  • 3 dl mjölk
  • 60 g smör
  • 45 g vetemjöl [ca 3/4 dl]
  • 1 krm vitpeppar, nymalen
  • en aning kajennpeppar
  • en aning riven muskotnöt
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl parmesanost, riven

Du behöver också:

  • en suffléform på 1 1/2 liter

Gör så här

  1. Värm ugnen till 210°. Riv osten. Smörj formen och strö den på insidan med ost. Skilj äggulor och vitor åt. Knäck äggen ett och ett över en separat skål och häll därefter ihop respektive sort.
  2. Hetta upp mjölken. Smält smöret i en annan kastrull. Blanda ner vetemjölet under vispning och låt det sedan fräsa ett tag utan att det tar färg. Ta kastrullen av värmen. Tillsätt den heta mjölken sakta, lite i taget, under vispning. Rör ner peppar, kajenn och muskot. Sätt tillbaka på värmen, hetta upp och låt koka 1 minut under kraftig vispning. Ta av från värmen och låt svalna lite. Rör ner äggulorna, en i taget. OBS! Smeten får inte vara kokande, då koagulerar äggulorna.
  3. Rör ner 1 krm salt i äggvitorna. Vispa dem till hårt skum. Äggvitan ska bilda toppar när du lyfter på vispen. När äggvitorna blandas med puré eller smet är det lätt att den med möda invispade luften försvinner. Ett knep är att blanda i fyllningen i hälften av äggvitan, sedan vänds resten ner med största försiktighet. Det gör inget om smeten är en smula strimmig.
  4. Häll smeten i formen och se till att den inte går högre än att det finns ca 5 cm kant kvar. Knacka formens botten lätt mot underlaget för att få bort eventuella luftbubblor på bottnen. Släta försiktigt till ytan och strö över resten av osten. Sätt suffléformen mitt i ugnen och sänk värmen till 190°. Låt sufflén grädda i 25-30 minuter. OBS! Ugnsluckan får inte öppnas, då sjunker sufflén ihop. Servera genast.