Oststänger med brödkummin

Sara Begner
Sara Begner

Oststänger med brödkummin

0

5 ingredienser

1 h

Ett krispigt och härligt tilltugg som passar perfekt till soppan eller till drinken.

Ingredienser

portioner30 - 35 stänger
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumsvarmt (eller margarin)
  • 2 dl ost, riven (lagrad)
  • ägg, uppvispat (till pensling)

Garnering

  • brödkummin (eller vallmofrön)

Gör så här

  1. Mät upp mjöl, fett och riven ost i en hög på bakbordet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila övertäckt i kylskåp ca 30 minuter.
  2. Dela degen i 3–4 bitar och rulla ut dem till knappt fingertjocka längder. Lägg dem intill varandra och skär tvärs över i 6–8 cm långa stänger.
  3. Pensla stängerna med uppvispat ägg och strö brödkummin eller vallmofrön över.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 8–10 minuter.
  5. Oststängerna går bra att frysa, dock högst 3 månader.
  6. Du kan även använda färdiga smördegsplattor. Gör då enligt följande: Pensla utkavlad deg med uppvispat ägg. Strö över rikligt med riven ost och tryck till lite. Skär i ca 1,5 cm breda remsor. Vrid remsorna ett par varv. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 6–8 minuter.