Ostgratinerad lax- och räksnäcka

Ostgratinerad lax- och räksnäcka
Foto: TV4

Minns du mormors förrätter serverade i stora musselskal? Har du ingen mormor att låna musselskal av, kan du gratinera den här förrätten i en ugnssäker portionsform. Den här rätten kan serveras som förrätt eller liten supé.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 200 g färsk laxfilé
  • 2 dl fiskbuljong
  • 100 g skalade räkor
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk curry
  • 1 dl grädde
  • 1,5 dl mjölk
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 dl riven ost
  • 12 sparrisstjälkar
  • 4 musselskal eller formar
  • dill
  • citron
  • sallatsblad

Gör så här

  1. Skär laxen i tärningar och koka dem hastigt i lite fiskbuljong. Låt rinna av. Även räkorna om de legat i lag. Sätt ugnen på 275° och "grill".
  2. Smält smöret, rör i mjölet och curryn och låt fräsa utan att ta färg. Hetta upp grädde och mjölk i en annan kastrull. Späd med den kokheta gräddmjölken under kraftig vispning. Smaksätt med salt, peppar och ost.
  3. Lägg den kokta och väl avrunna sparrisen i bottnen på musselskalen. Därpå räkorna och laxtärningarna. Häll över såsen. Gratinera under grillelementet tills ytan fått fin färg. Garnera med sallatsblad, dill och citron.
Kommentera receptet

Fler goda recept