Österrikisk gulasch på älgkött och rotfrukter
Österrikisk gulasch på älgkött och rotfrukter
17 ingredienser
1,5 h
Se Lisa Lemke laga receptet

Ingredienser
- 750 g blandade rotfrukter (t ex potatis, morot, palsternacka, rotselleri)
- 2 röda paprikor
- 2 gula lökar (små)
- 3 klyftor vitlök
- 0,5 chilifrukt
- 500 g grytbitar av älg
- matolja
- 1 msk kumminfrön, nymortlade
- 2 msk rökt paprikapulver
- 2 msk tomatpuré
- 3 msk viltfond, koncentrerad
- 1-1,5 l vatten
- salt
- svartpeppar
- 2 äpplen
Till servering
- färsk pepparrot, grovriven
- matyoghurt
Gör så här
- Skala rotfrukter och skär dem i ca 0,5 cm stora tärningar. Kärna ur paprikorna och hacka dem grovt. Skala och hacka löken. Skala vitlöken och finhacka den och chilin.
- Putsa köttet och skär det i centimeterstora tärningar.
- Hetta upp en stor gryta med matolja. Fräs lök, vitlök, paprika, chili samt kummin och paprikapulver i ett par minuter. Lägg i köttet och bryn allt på hög värme tills köttet börjar få färg runt om.
- Sänk värmen och tillsätt tomatpuré, viltfond och rotfrukter. Häll på vatten så att det täcker.
- Koka upp och sjud under lock i 1-1,5 timme eller tills köttet känns mört. Tillsätt under tiden mer vätska om det behövs. Smaka av med salt och peppar.
- Skala, kärna ur och finhacka äpplena och låt dem koka med de sista 5 minuterna. Servera grytan rykande het tillsammans med pepparrot och matyoghurt.