Orullade vietnamesiska vårrullar
Orullade vietnamesiska vårrullar
20 ingredienser
1 h
De här enkla "vårrullarna" med kyckling, risnudlar och krispiga grönsaker är en riktigt god och fräsch rätt att njuta av i helgen.
Ingredienser
Marinad
- 3 stjälkar citrongräs
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk fisksås
- 2 msk palmsocker (eller strösocker)
- 2 tsk sesamolja
"Vårrullar"
- 600 g kycklingsteaks (eller urbenade kycklinglår, gärna med skinn)
- 200 g risnudlar (tunna, eller glasnudlar)
- 1-2 hjärtsallad (hela huvud)
- 400 g grönsaker (t.ex. morot, salladsärter, paprika, rättika, rädisor, gurka)
- 3 krukor blandade örter (mynta, koriander, thaibasilika)
- 1 dl rostade jordnötter
- 16 rispapper (till vårrullar, ca 12 cm i diameter)
- salt
- svartpeppar
- neutral olja (till stekning och fritering)
Nouc cham dressing
- 3 msk palmsocker (eller strösocker)
- 1 thaichilifrukt (röd eller mildare chilisort)
- 2 klyftor vitlök
- 4 msk risvinäger
- 3 msk fisksås
Gör så här
Marinad
- Ta bort och släng det yttersta bladet på citrongräset. Banka på gräset med knivskaftet och hacka det sedan fint (Man behöver vara lite våldsam för att smakerna ska utvecklas).
- Skala och finhacka vitlöken. Blanda med fisksås, socker och sesamolja.
"Vårrullar"
- Häll marinaden över kycklingen och låt marinera i 30 minuter, upp till 1 dygn.
- Koka upp 1 dl vatten med sockret till dressingen i en kastrull. Koka i ca 5 minuter tills lagen är simmig. Låt svalna och rör ner övriga ingredienser.
- Koka nudlarna al dente enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och spola kallt. Klipp dem korta när de har svalnat så blir det lättare att äta.
- Bryt loss salladsbladen och lägg dem i iskallt vatten. Skär grönsakerna i mindre bitar.
- Repa alla örterna och hacka jordnötterna grovt.
- Fritera rispapperna i rikligt med neutral olja i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
- Torka av kycklingen lätt och stek den i lite olja eller grilla, ca 8-10 minuter.
Nouc cham dressing
- Blanda samman ingredienserna till dressingen
"Vårrullar" forts.
- Blanda nudlarna med hälften av dressingen. Rör ner grönsakerna.
- Torka av sallaten, gärna i en salladsslunga.
- Låt var och en fylla rispapperen med salladsblad, nudelblandning, kyckling, nötter och örter till ”tacos”. Eller blanda allt till en sallad.
- Servera resten av såsen vid sidan av.