Örtstekt lammfilé med rödvinssås och potatisgratäng

Örtstekt lammfilé med rödvinssås och potatisgratäng
Foto: TV4
Karl Fredrik Gustavsson
Karl Fredrik Gustavsson

Örtstekt lammfilé med rödvinssås och potatisgratäng

Av: Karl Fredrik Gustafsson

Från: Sveriges mästerkock VIP

26 ingredienser

Karl Fredrik tipsar om att välja färska örter till lammet för extra mycket smark. Servera med en grönsallad till. Sås som eventuellt blir över går fint att frysa in.

Ingredienser

portioner

Örtstekt lammfilé

  • 500 g lammfilé
  • färska örter, rosmarin, timjan och vitlök
  • 2 citroner
  • salt
  • peppar
  • smör
  • olivolja

Rödvinssås

  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 2 msk smör
  • 4 tsk rörsocker
  • 4 msk tomatpuré
  • 6 dl rött vin
  • 6 dl vatten
  • 6 msk koncentrerad oxfond
  • 2 msk majsstärkelse
  • 50 g smör
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen

Potatisgratäng med Västerbottensost

  • 1 msk smör
  • 1 kg fast potatis, skalad och tunt skivad
  • 4 klyftor vitlök, finhackade·
  • 1 gul lök, strimlad
  • 4,5 dl vispgrädde
  • 150 g Västerbottensost, riven
  • 1 tsk svartpeppar, nymalen
  • 2 tsk salt

Gör så här

Rödvinssås

  1. Stek löken i smör med sockret tills löken blir mjuk utan att få färg.
  2. Tillsätt tomatpurén och bryn någon minut till. Tillsätt vinet, låt koka ihop till hälften.
  3. Häll på vatten och fond och låt koka ihop till god smak, ca 10 minuter. Rör ev ihop majsstärkelse med lite vatten och vispa ner i såsen.
  4. Låt koka upp så att den tjocknar. Hit kan förberedas.
  5. Värm på såsen vid servering. Vispa ner smöret och smaka av med salt, peppar och ev mer socker. Sila ev såsen innan servering.

Potatisgratäng med Västerbottensost

  1. Smörj en ugnsform. Du kan också göra den i portionsformar. Varva potatis, vitlök och gul lök i formen.
  2. Blanda mjölk, grädde och ost och häll över potatisblandningen. Salta och peppra.
  3. Ställ in i ugnen i cirka 1 timme tills potatisen har mjuknat och fått fin färg. Täck med folie om det börjar bli bränt.

Örtstekt lammfilé

  1. Salta och peppra lammfiléerna. Stek i smör och olivolja med riktigt med rosmarin, timjan och vitlök.
  2. Låt vila och skiva sedan tunna skivor.
  3. Halvera citronerna och stek dem med snittytan ner i en stekpanna.

Servering

  1. Servera lammet med gratäng och rödvinssås. Bjud gärna en grönsallad dressad i vinägrett till.