Örtsmörsbakad kyckling med citron och rostade rotsaker

Örtsmörsbakad kyckling med citron och rostade rotsaker 1
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Örtsmörsbakad kyckling med citron och rostade rotsaker

6

11 ingredienser

1 h 15 min

Ernst lagar en ugnsform full med rotsaker och en hel kyckling med doft av färska örter, citron, vitlök och smör.

Ingredienser

portioner
  • 1 kyckling (à ca 1,5 kg)
  • 3-4 kvistar färsk timjan
  • 3-4 kvistar färsk mynta
  • 3-4 kvistar färsk basilika
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 citron
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm rörsocker
  • 200 g smör
  • svartpeppar
  • ca 1 kg blandade rotfrukter (t ex majrova, morot, potatis, betor och jordärtskocka)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Finhacka örterna och stöt dem i en mortel med flingsalt. Tillsätt finrivet citronskal, skalad vitlök och socker i morteln och stöt ihop allt till en blandning. Blanda örtblandningen med smör och svartpeppar. Fyll en spritspåse med smöret.
  3. Skär längs bägge sidor om kycklings ryggrad och avlägsna den.
  4. Lägg ut kycklingen platt. Lyft på skinnet och spritsa in smöret, ta hjälp av fingrarna och fördela ut smöret under skinnet. Spritsa sedan resterande smör ovanpå kycklingen.
  5. Skär rotfrukterna i mindre bitar.
  6. Lägg kycklingen i en stor ugnssäker form. Lägg rotfrukterna runt kycklingen. Pressa över citron. Salta och peppra rotfrukterna.
  7. Skär den pressade citronen i grova bitar och lägg ner i formen tillsammans med rotfrukter och kyckling.
  8. Tillaga i ugnen tills kycklingen är helt genomstekt, 82 grader vid benet och rotfrukterna har fått fin färg. Det tar 40-50 minuter.