Örtrullad lammentrecôte

Foto: Tv4
Örtrullad lammentrecôte
19 ingredienser
1 h 30 m
Örtrullad lammentrecôte med potatiskrisp, glaserade morötter, grönkål och rökt smetana.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryckesförslag: Pio Cesare, Langhe Nebbiolo, Piemonte, art nr 7306, 189 :-
Alkoholfritt: Jacobs Creek Syrah, 59 :-
Ingredienser
Lamm
- 700-900 g entrecôte (av lamm)
- 0,5 kruka färsk timjan, finhackad
- 0,5 kruka salvia, finhackad
- 0,5 knippe persilja, finhackad
- 2 msk salt
- 1 msk peppar
Glaserade morötter
- 8 morötter, gärna blandade färger
- 1 citron, saft och skal
Glacering till köttet vid servering
- 0,5 l kalvfond
- salt
- peppar
- 30 g smör
Grönkål
- 100 g grönkål
- 2 msk olja
- 2 tsk salt
Potatiskrisp
- 400 g mandelpotatis, skalad och finstrimlad
- frityrolja
Rökt smetana
- 2 dl smetana
- 2 msk rökspån
Gör så här
Lamm
- Krydda köttet med salt och peppar. Grilla eller bryn köttet i stekpanna.
- Stek färdigt i ugn 125 ᵒC på ett galler till 60 ᵒC innertemperatur (medium).
- Låt köttet vila och hacka samtidigt örterna. Rulla köttet i örterna och skiva sedan upp det.
Glaserade morötter
- Skala morötterna och skär i små trekanter. Stek mjuka i panna på låg värme. Tillsätt citron och citronskal. Låt koka in.
Glacering till köttet vid servering
- Koka fonden till simmig konsistens. Smaka av med salt och vispa i smör tills det smälter.
Grönkål
- Blanda kålen med olja och rosta i ugn på 180 ᵒC i 8-12 minuter så att kålen blir krispig. Salta.
Potatiskrisp
- Strimla potatisen fint med mandolin eller kniv. Fritera i 180 ᵒC olja.
- Lägg upp på papper och salta direkt
Rökt smetana
- Rök smetana i röklåda/med rökpistol, eller genom att tända eld på rökspån i en stor skål, placera en skål med smetanan i och täck över. Låt röken smaksätta smetanan under några minuter. Det blir som en gulaktig hinna.
- Rör om och häll över i spritspåse. Placera smetanan i kylen så den sätter sig.
Servering
- Servera morötterna toppat med kött, glacering, potatiskrisp och sedan grönkålen. Spritsa ut klickar med den rökta smetanan.