Örtkryddad fläskkorv

Örtkryddad fläskkorv
Foto: TV4

Örtkryddad fläskkorv

23 ingredienser

En örtig och smakrik korv med rustika smaker. Servera med smör- och gräddstuvad grönkål, dillolja, picklade senapsfrön, skysås och krispigt stekt färs från korven.

Ingredienser

  • 1,3 kg fläskfärs (10 % fett)
  • 200 g späck, finmalt
  • 100 g vatten
  • 30 g salt
  • 20 g färsk persilja, finhackad
  • 10 g färsk timjan, finhackad
  • 5 g färsk rosmarin, finhackad
  • 5 g citronskal, finrivet
  • 10 g svartpeppar
  • 2 tsk honung
  • 1-2 krm muskot
  • 3 m fjälster, från gris

Kycklingsky

  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 morot, finhackad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 1 krm strösocker
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong
  • 0,5 msk honung
  • smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Blanda färs, späck och salt i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och blanda noga ihop till en jämn smet.
  2. Skölj fjälstret väl i vatten. Trå den på ett korvhorn.
  3. Fyll fjälstren löst med korvsmeten och snurra till korvar, tänk på att snurra varannan åt höger och varannan åt vänster för att undvika att korvarna snurras upp vid tillagning.
  4. Sjud korvarna och stek dem därefter.

Kycklingsky

  1. Stek lök och morot i smör. Tillsätt övriga ingredienser och koka ihop till en skysås. Sila av, smaka av och vispa ner en klick smör precis före servering.
  2. Servera korven med skysås, smör- och gräddstuvad grönkål, dillolja, picklade senapsfrön och lite krispigt stekt korvfärs.