Örtgravad oxfilé med nobissås

Örtgravad oxfilé med nobissås
Foto: Tv4

Örtgravad oxfilé med nobissås

2

17 ingredienser

20 m + tid i kyl

Örtgravad oxfilé med nobissås blir en festlig förrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 400 g oxfilé, putsad
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk svartpeppar, krossad
  • 0,5 msk vitpeppar, krossad
  • 1 msk färsk körvel
  • 1 knippe persilja

Nobissås

  • 1 ägg (använd bara äggulan)
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl majsolja (eller rapsolja)
  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar, nymald
  • 2 msk gräslök, hackad

Servering

  • rucolasallad
  • kapris, små och friterade

Gör så här

  1. Blanda salt, socker och kryddorna. Klappa in blandningen på oxfilén. Lägg filén i en form med finhackad persilja. Täck över och ställ den i kylskåpet.
  2. Vänd filén ett par gånger per dag i fem dygn så kommer en lag att bildas och den skall komma åt filén överallt.
  3. Skiva filén i så tunna skivor som möjligt. Kan frysas en timme innan uppskärning så är lättare att få fina tunna skivor.
  4. Nobissås
    Lägg ägget i kokande vatten och koka i exakt tre minuter, spola sedan genast med kallt vatten.
  5. Knäck ägget och skrapa ur äggulan i en mixer eller matberedare. Tillsätt vinäger och senap och vispa.
  6. Blanda några varv för att slå sönder ägget.
  7. Tillsätt oljan droppvis under fortsatt blandning till såsen tjocknat.
  8. Häll såsen i en skål och tillsätt pressad vitlök, salt, peppar och gräslök. Kan med fördel förberedas i förväg.
  9. Servering
    Servera oxfilén med nobissåsen och gärna lite rucolasallad och friterade kapris.