Örtfylld kycklingfilé med betor och brynt smör

POPULÄRT
koket.se
Örtfylld kycklingfilé med betor och brynt smör
Foto: TV4
Gabriel Jonsson SMK 2019
Gabriel Jonsson SMK 2019

Örtfylld kycklingfilé med betor och brynt smör

15 ingredienser

1 h

Mästerkocksvinnaren Gabriel Jonson bjuder på en festlig vardagsrätt med färskostfylld kyckling, bakade betor och brynt citronsmör. Fryst fetaost som rivs över vid servering ger rätten det där lilla extra.

Se Gabriel Jonsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingfiléer
  • 2 dl färskost
  • 1 kruka dragon
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 kruka mynta
  • neutral olja
  • salt (mycket salt)
  • peppar
  • tandpetare

Betor

  • 4 rödbetor
  • 4 gulbetor
  • 1 kg grovt salt
  • 150 g fetaost

Brynt smörsås

  • 150 g smör
  • 0,5 citron, saften

Gör så här

  1. Lägg fetaosten i frysen.

Betor

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta betorna, skär av en bit där blasten sitter så att betorna kan stå upprätt i formen.
  2. Torka av betorna och lägg dem på en saltbädd, med snittytan nedåt, i en ugnssäker form. Baka i ugnen tills de är mjuka rakt igenom, 40-60 minuter.

Kyckling

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Finhacka dragon, timjan och mynta. Blanda med färskosten. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär kycklingen på längden så att den går att vika upp. Fyll insidan av kycklingen med färskoströran. Vik ihop och fäst med tandpetare.
  4. Bryn kycklingen i olja runtom. Lägg i en ugnsform och tillaga tills innertemperaturen är 70 grader.

Brynt smörsås

  1. Smält smöret, under omrörning, och bryn tills det får fin färg och doftar karamell. Tillsätt citronsaften.

Servering

  1. Skär ett kryss i betorna. Lägg upp på tallrik. Häll över det brynta smöret så att de kommer ner i betorna. Dela på kycklingen och avsluta med att riva den frysa fetaosten över betorna.

Glöm inte att matsortera rester från örter, citron och betor för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda kycklingrätt. /Köket-redaktionen