Örtbakad fläskfilé med krämig hasselnötspotatis

koket.se
Örtbakad fläskfilé med krämig hasselnötspotatis
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Örtbakad fläskfilé med krämig hasselnötspotatis

14 ingredienser

45 m

Fantastiskt god och festlig rätt - ugnsstekt fläskfilé smaksatt med vitlök och salvia serverad med en krämig potatissallad. Filén går utmärkt att förbereda i god tid och kan serveras kall, varm eller ljummen.

Se Tove Nilsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g fläskfilé, putsad
  • 5 klyftor vitlök
  • 10 färska salviablad
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 50 g smör
  • 500 g färskpotatis, tvättad
  • 1 dl rostade skalade hasselnötter
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl vatten
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 65 g rucolasallad
  • 30 g parmesanost, finriven
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Bryn köttet runtom i smöret. Salta och peppra.
  3. Tillsätt krossade hela vitlöksklyftor, salviablad och fänkålsfrön. Låt kryddor och örter ge smak till köttet ca 1 minut i pannan. Lägg sedan köttet med kryddorna och det smälta smöret på en plåt.
  4. Baka i mitten av ugnen till en innertemperatur på 68 grader, det tar ca 30 minuter.
  5. Koka potatisen i saltat vatten. Häll av och låt svalna.
  6. Mixa hälften av hasselnötterna, olja, vatten och vinäger till en slät dressing. Blanda i parmesansost och smaka av sälta och syra.
  7. Mosa in de bakade vitlökarna i dressingen.
  8. Hacka resten av hasselnötterna. Halvera potatisen. Blanda med dressingen. Vänd in rucola och resterande nötter i potatisen. Bjud med den fläskfilén i skivor.