Örtbakad fläskfilé med krämig hasselnötspotatis
Örtbakad fläskfilé med krämig hasselnötspotatis
14 ingredienser
45 m
Fantastiskt god och festlig rätt - ugnsstekt fläskfilé smaksatt med vitlök och salvia serverad med en krämig potatissallad. Filén går utmärkt att förbereda i god tid och kan serveras kall, varm eller ljummen.
Se Tove Nilsson laga receptet

Ingredienser
- 500 g fläskfilé, putsad
- 5 klyftor vitlök
- 10 färska salviablad
- 1 tsk fänkålsfrö
- 50 g smör
- 500 g färskpotatis, tvättad
- 1 dl rostade skalade hasselnötter
- 0,5 dl olivolja
- 0,5 dl vatten
- 1,5 msk vitvinsvinäger
- 65 g rucolasallad
- 30 g parmesanost, finriven
- salt
- svartpeppar, nymald
Gör så här
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Bryn köttet runtom i smöret. Salta och peppra.
- Tillsätt krossade hela vitlöksklyftor, salviablad och fänkålsfrön. Låt kryddor och örter ge smak till köttet ca 1 minut i pannan. Lägg sedan köttet med kryddorna och det smälta smöret på en plåt.
- Baka i mitten av ugnen till en innertemperatur på 68 grader, det tar ca 30 minuter.
- Koka potatisen i saltat vatten. Häll av och låt svalna.
- Mixa hälften av hasselnötterna, olja, vatten och vinäger till en slät dressing. Blanda i parmesansost och smaka av sälta och syra.
- Mosa in de bakade vitlökarna i dressingen.
- Hacka resten av hasselnötterna. Halvera potatisen. Blanda med dressingen. Vänd in rucola och resterande nötter i potatisen. Bjud med den fläskfilén i skivor.