Örtbabka med ramslök och persiljepesto

4 röster
2 h
2 längder
Örtbabka med ramslök och persiljepesto
Foto: Tv4

”En twist på den traditionellt söta babkan där jag istället fyllt den med en underbart god pesto gjord på bland annat solrosfrön, ramslök och färskpressad citron. Har du ett eget recept på pesto eller en favoritört du älskar, testa och byt ut! Detta är ett superhärligt sommarbak att bjuda på när man börjar sitta utomhus och alla friska smaker kommer fram. Servera gärna med lite extra pesto eller en härligt lagrad hårdost, ni kommer inte ångra er!” /Alexander Pelli

Tips! Välj ekologiska råvaror och produkter. Vill ni göra degen helt växtbaserad? Byt ut vattnet och ägget mot kikärtsspad och byt honungen mot socker eller agavesirap.

2 h
2 längder

Du behöver

Deg

  • 280 g vetemjöl [4,65 dl]
  • 70 g fullkornsdinkelmjöl [1,2 dl]
  • 140 g vatten, kallt [1,4 dl]
  • 50 g ägg, kallt [1 st]
  • 14 g jäst
  • 50 g honung [0,4 dl]
  • 8 g salt [1,25 tsk]
  • 50 g olivolja [0,54 dl]

Pesto

  • 200 g solroskärnor [3,25 dl]
  • 25 g ramslök, hackad [1,25 dl]
  • 16 g persilja, krusbladig och hackad [0,8 dl]
  • 16 g spenat, hackad [0,8 dl]
  • 250 g olivolja [2,7 dl]
  • 25-30 g parmesanost (eller näringsjäst) [8 msk]
  • salt (efter smak)
  • citronsaft, färskpressad efter smak
  • olja (till formen)
  • flingsalt (som topping, valfritt)
  • olivolja (till efterpensling, valfritt)

Gör så här

  1. Deg
    Väg upp alla ingredienser utom olja tillsammans och blanda långsamt i ca 6-8 minuter. Tillsätt oljan i två omgångar och blanda långsamt i ytterligare 8-12 minuter. Viktigt att degen inte blir för varm. Degen ska vara glansig och elastisk när den är klar. Låt jäsa övertäckt i 1-2 timmar, den ska ha börjat jäsa och kännas mjukare.
  2. Vik ihop din deg och låt ligga i en försluten burk i kylen i 6-14 timmar, en längre tid betyder mer smak och godare deg.
  3. Pesto
    Mixa solrosfröna tills dem är jämnt grovhackade, lägg åt sidan i en skål.
  4. Väg upp din olja men spara 50g vid sidan för att kunna tillsätta vid behov. Mixa ihop resterande ingredienser, utom solrosfröna och den extra oljan, tills örterna är finfördelade. Häll i fröna och mixa tills peston har önskad konsistens, tillsätt den sista oljan om du vill ha den lösare.
  5. Krans
    När degen vilat i kylen delar du degen i 2 bitar och kavlar ut varje deg till en storlek strax större än ett A4, stryk ut önskad mängd pesto och rulla ihop, från kortsida till kortsida.
  6. Dela din rulle i mitten längs längden så du får två långa bitar där du ser peston och lagerna. Tvinna ihop bitarna så att peston syns uppåt, lägg i önskad oljad form och låt jäsa till strax under dubbel storlek ca 2-4 timmar i varm temperatur, inte varmare än 28 grader. En avstängd ugn med lite kokande vatten kan fungera perfekt som ett jässkåp, annars går en låda eller påse bra för att behålla all fukt innesluten.
  7. Sätt ugnen på 200 grader, över och underväme. Ställ in brödet i nedre delen och sänk till 175 grader, baka i 25-30 minuter. Babkan är klar när den tar emot om du trycker på bullen. När den är klar vänder du ur den, du kan behöva skrapa med en kniv längs kanten för att se så att den inte sitter fast.
  8. Testa att pensla med en god olivolja direkt efter ugnen eller att toppa din krans med flingsalt innan ugnen.
3 maj 2020