Ört och saltinbakad hel kyckling

martin löf

Ört och saltinbakad hel kyckling

12 ingredienser

2 h

Hel kyckling är inte så svårt att tillaga och det blir både extra fetsligt och gott!

Ingredienser

portioner
  • 1,8 kg salt (grovt)
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 1 hel kyckling
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 vitlök
  • 1 knippe färsk rosmarin
  • 1 knippe färsk timjan
  • olja (att bryna kycklingen i)
  • smör (att bryna kycklingen i)

Gör så här

  1. Blanda salt och vetemjöl i en bunke, tillsätt vattnet och blanda ihop med händerna till en fast men smidig deg. Låt stå i 10 minuter.
  2. Under tiden så pudra kyckling med svartpeppar, både på utsidan och insidan.
  3. Skala lök, morot och vitlök. Fyll kycklingen med grönsakerna. Spar några vitlöksklyftor att stoppa in under skinnet på kycklingen.
  4. Stoppa också in några örtkvistar i kycklingen. Resten av örterna lägger du ovanpå.
  5. Platta ut ca 1 cm bädd av saltdegen i botten på en ugnsplåt lika stor som kycklingen.
  6. Lägg sedan kycklingen på degen och bädda in den. Det är viktigt att täcka hela kycklingen och eventuella hål med degen. Det skall vara helt tätt.
  7. Tillaga sedan kycklingen i ugnen på 175–200 grader. Låt stå i ca 1 timme eller till kycklingen når 82 grader vid benet.
  8. Låt sedan kycklingen stå och vila i 15–20 minuter innan du lyfter av salttäcket.
  9. Tranchera upp 2 portioner av kycklingen och servera med exempelvis en mustig tomatsmörsås, råstek klyftpotatis med rosmarin och färska haricots verts.
  10. Pilla av köttet som är över och spara i kylen för att göra en wok till dagen efter. Spara även skrovet med grönsakerna som den är fylld med till att göra en mustig buljong.