Swings fiskgryta de-light

Foto: TV4
Swings fiskgryta de-light
21 ingredienser
Fiskgryta med broccoli, purjolök och blåmusslor. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Aioli
- 3 klyftor vitlök
- 2 äggulor
- 1 krm salt
- 2 dl olivolja (eller rapsolja)
- 2 tsk dijonsenap
Fiskgryta
- 800 g färsk kummel
- 4 potatisar
- 3 morötter
- 0,5 fänkål
- stjälkselleri
- 4 knippen broccoli
- 5 cm av den vita delen av purjolöken
- 1 rödlök
- 2 schalottenlökar
- 3 klyftor vitlök
- 1 kg blåmusslor
- 2 dl torrt vitt vin (Viognier/Chardonnay)
- 2,5 dl matlagningsgrädde
- 1 tsk sambal oelek, citronsalt samt 1,5 tsk Seafood&Fishkryddor
- citronsalt
- rosépeppar
Gör så här
- Aioli: Skala vitlöken och pressa den i en skål. Rör ner salt, senap och äggulor. Tillsätt oljan lite i taget under elvispning tills blandningen tjocknar.
- Fiskgryta: Koka fond på blåmusslor genom att koka upp 1½ l vatten och 37 cl vin.
- Lägg i musslorna när vätskan kokar. Ta upp musslorna när de öppnat sig.
- Blanda i hackad schalottenlök i vätskan och låt den reduceras genom att koka på svag värme ytterligare 20 min.
- Skala och skär alla grönsaker i grova bitar. Bryn morötter och potatis och låt därefter småkoka i 1 dl vitt vin.
- Lägg i resten av grönsakerna efter 10min och fyll på med musselfonden (cirka 2-3dl) och 1dl vitt vin samt grädden.
- Tillsätt kryddorna. Låt allt småkoka under lock i cirka 35 min men så att morötter och potatis fortfarande har spänst.
- Stek kummelfiléerna 3-4min på varje sida i stekpanna med rikligt med smör och krydda med salt och rosépeppar.
- Lägg upp grönsakerna i djup tallrik och toppa med kummelfiléen och en klick aioli. Pryd med babyspenat.