Öppen smördegspaj med getost och päron

NYHET
koket.se
Öppen smördegspaj med getost och päron
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Öppen smördegspaj med getost och päron

16 ingredienser

45 min

Frasig paj på smördeg med crème fraiche, tunt skivad potatis, getost och rosmarin. Efter gräddning toppas den med friskt och krispigt päron och honung som ringlas över. Servera med kålsallad och middagen är komplett.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 förp smördeg (kyld på rulle)
  • 1 kruka färsk rosmarin
  • 1 potatis
  • 1 ägg
  • 1 päron (stort)
  • 4 msk crème fraîche
  • 300 g getost
  • 1-2 msk flytande honung
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Till servering

  • 400 spetskål
  • 2 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 1 kruka gräslök
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader (se anvisning på smördegens förpackning).
  2. Skär potatisen i mycket tunna skivor, gärna på mandolin.
  3. Skär päronet i strimlor. Finhacka rosmarinen. Skär bort ev kanter från getosten och smula den.
  4. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Nagga smördegen innanför kanterna med en gaffel.
  5. Fördela creme fraiche och getost innanför smördegens kanter. Toppa med potatis och hälften av rosmarinen.
  6. Baka i ugnen i ca 20-30 minuter.
  7. Skiva spetskålen mycket tunt. Blanda med olja, citron och salt, vänd runt.
  8. Skär gräslöken mycket fint och strö över salladen.
  9. Ta ut och toppa pajen med strimlat päron. Ringla över honung och toppa med resterande rosmarin. Bjud pajen med salladen.