Öppen lasagne med spenat

Öppen lasagne med spenat
Foto: Tv4
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Öppen lasagne med spenat

13 ingredienser

20 m

Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto är både enkelt att tillaga och riktigt gott! Perfekt rätt för både vardag och helg.

Ingredienser

portioner

Mandelpesto

  • 0,5 dl sötmandel
  • 25 g smör
  • 1 citron
  • 0,5 tsk honung

Lasagne

  • 1 gul lök (stor)
  • 1 klyfta vitlök
  • 250 g portabellosvamp (eller skogschampinjoner)
  • 4 skivor serranoskinka (kan uteslutas)
  • 200 g färsk spenat
  • 2 lasagneplattor
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 125 g ricotta

Gör så här

  1. Mandelpesto
    Rosta mandeln hårt i en torr stekpanna. Kör mandeln till ett fint smul i en matberedare. 
  2. Smält smöret och separera det klara smöret från den grumliga bottensatsen. Låt det klara smöret bubbla tills det börjar dofta knäck. 
  3. Riv zesten från citronen med lätt hand.
  4. Rör samman zest, mandelkross, honung och brynt smör i kastrullen. Smaka av med salt och några droppar citron. Håll varmt.
  5. Lasagne
    Koka upp väl saltat vatten till lasagneplattorna. 
  6. Hacka löken mycket fint och vitlöken ännu finare. Stek hacket i smör tills det är genomskinligt.
  7. Skiva svampen, strimla skinkan och vänd ner i lökfräset. Stek tills svampen fått aningen stekyta.
  8. Tillsätt spenaten och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 
  9. Koka lasagneplattorna mjuka, fiska upp med hålslev och lägg ut på två varma tallrikar.
  10. Servering
    Fördela spenatblandningen över hälften av lasagneplattorna. Toppa med ricotta, svep över resten av lasagneplattorna, skeda över mandelpesto och servera genast.