Ölstekt fläskfilé med purjolök, rotselleri och grönkål

3 röster
45 min
2

Imponera med en saftig ölstekt fläskfilé och en silkeslen rotselleripuré att servera till.


Servera med Melleruds alkoholfria pilsner!

Melleruds alkoholfria pilsner
45 min
2

Du behöver

Fläskfilé

  • 1 Melleruds alkoholfria pilsner
  • 2 msk kycklingfond
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 fläskfilé
  • 1 purjolök, endast det vita och delad i 4 bitar
  • 100 g grönkål, stammen bortagen
  • 3 msk smör
  • 1 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • peppar

Rotselleripuré:

  • 0,5 rotselleri
  • 3 dl grädde
  • 1 msk smör
  • 1-2 dl vatten (så att det täcker)
  • salt

Till servering

  • dragon (eller annan valfri ört exempelvis körvel eller krasse)

Gör så här

  1. Rotselleripuré
    Koka rotsellerin i saltat vatten och grädde tills mjuk. Sila bort vätskan och spara vid sidan av.
  2. Tillsätt 1dl av kokvätskan till rotsellerin, och mixa med blender eller stavmixer tills slät. Tillsätt ytterligare vätska om det behövs för att uppnå önskad konsistens.
  3. Tillsätt smör och smaka av med salt. Smaka på purén och krydda eventuellt med en liten nypa socker och eventuellt lite vinäger om du känner för det.
  4. Ölstekt fläskfilé
    Salta och olja in fläskfilen och purjolöken.
  5. Stek fläskfilén och purjolöken på hög värme i en stekpanna tills dom fått fin färg.
  6. Sänk värmen till medium och gå i med vitlök och timjan.
  7. Gå i med ölen, vattnet, sockret och kycklingfonden. Låt koka upp. Vänd fläskfilén och purjolöken ca var tredje minut, och låt småputtra tills fläskfilén har en innertemperatur på 65 grader.
  8. Lyft av filén och låt vila vid sidan av. Lägg i grönkålen och smöret i pannan. Koka ner såsen tillsammans med purjolöken till en något tjockare konsistens.
  9. Skär upp köttet och servera!
30 mars 2020