Ölbräserad anka med korianderris

Ölbräserad anka med korianderris
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Ölbräserad anka med korianderris

11 ingredienser

Anka bräserad i öl är en ovanlig rätt. Receptet kommer från Peru. Fågeln som får smak av öl och spiskummin serveras på en bädd av korianderkryddat ris. Rätten kan även lagas av kyckling.

Ingredienser

portioner
  • 1 anka, ca 2-2 1/2 kg
  • 0,5 dl citronsaft, nypressad
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 0,5 dl majsolja
  • 3,5 dl ljust lättöl
  • 2,5 dl ljust starköl
  • 5 dl långkornigt ris
  • 2,5 dl färsk koriander, fihackad
  • 2,5 dl gröna ärtor

Gör så här

  1. Stycka ankan i 6-8 bitar och skär bort nästan allt fett. Blanda citronsaften, spiskummin, 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar. Pensla köttet med marinaden, täck med folie och låt det stå 3 timmar i rumstemperatur eller 6 timmar i kylskåp.
  2. Hetta upp oljan på stark värme i en stor tjockbottnad gryta. Lägg i köttbitarna och bryn dem väl runt om. Häll av allt fett utom 2 msk. Tillsätt ölet och låt ankan sjuda under lock ca 45 minuter eller tills låren känns mjuka. Ta upp köttet och håll det varmt.
  3. Sila skyn, skumma bort en del av fettet och späd ev med vatten till 8 1/2 dl. Koka upp skyn, rör ner riset och låt koka under lock på svag värme ca 20 minuter tills all vätska försvunnit. Rör ner koriander, ärter, 1/2 tsk salt och 1/2 krm peppar. Lägg ankbitarna på riset och låt det stå några minuter under lock och över svag värme för att allt ska bli genomvarmt före servering.