Öländsk fläderparfait med knäckflarn och färska bär

Öländsk fläderparfait med knäckflarn och färska bär
Foto: TV4

Öländsk fläderparfait med knäckflarn och färska bär

Av: Anton - Lund

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

1 h + frystid

Somrig dessert med hemgjord fläderparfait, knäckiga nötflarn och färska bär.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fläderparfait

  • 3 äggulor
  • 1,5 dl fläderblomssaft, koncentrerad, gärna hemgjord
  • 3 dl vispgrädde

Knäckflarn

  • 25 g sötmandel, skalade
  • 25 g hasselnötter
  • 65 g smör
  • 65 g strösocker
  • 0,5 msk vetemjöl
  • 0,5 msk mjölk

Servering

  • valfria färska bär

Gör så här

Fläderparfait

  1. Sjud ägg och saft i en kastrull under vispning tills smeten tjocknar. Låt svalna.
  2. Vispa grädden hårt. Tillsätt grädden och blanda väl.
  3. Häll i oljad form och placera i frysen i minst 4 timmar. Låt tina en liten stund innan serveringen.

Knäckflarn

  1. Hacka nötterna. Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull. Låt massan sjuda, absolut inte koka i ett par minuter.
  2. Klicka knappt matskedsstora klickar på bakplåtspapper (ca 4 per plåt). 200 grader i mitten av ugnen i 5 min, eller tills de blivit gyllenbruna.