Okonomiyaki

Okonomiyaki
Foto: Pål Allan
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Okonomiyaki

14 ingredienser

20 m

Den här kålpannkakan från Japan har snabbt blivit riktigt populär även här i Sverige. Toppad med bonitoflingor, inlagd ingefära och smakrik sås blir den snabbt en favorit.

Ingredienser

portioner
  • 1 tsk buljongpulver (konbu dashi buljongpulver)
  • 2 dl vatten
  • 160 g vetemjöl (eller glutenfritt mjöl)
  • 0,25 tsk salt
  • 0,25 tsk strösocker
  • 480 g vitkål, tunt skivad
  • 40 g salladslök, finskivad
  • bovetepuffar
  • 4 ägg

Topping

  • bonitoflakes
  • okonomiyakisås (eller Tonkatsusås)
  • inlagd ingefära, hackad
  • aonori (sjögrässtrimlor)
  • olja (till stekning)

Gör så här

  1. Lös upp buljongpulvret i vattnet.
  2. Häll mjölet i en bunke och tillsätt salt och socker. Häll sedan i dashibuljongen och ställ åt sidan.
  3. Dela upp kål, salladslök och bovetepuffar i fyra skålar. Tillsätt ett ägg i varje skål tillsammans med en fjärdedel av mjöl/dashi-mixen, blanda väl.
  4. Hetta upp en panna och tillsätt lite olja. Platta ut mixen i pannan till 2 cm tjocklek och strö lite bonitoflakes över. Stek tills kanterna och undersidan av pannkakan tagit färg. Vänd försiktigt och täck pannan med lock. Låt gå klart under lock ca 4 minuter.
  5. Ta av locket och vänd pannkakan igen. Ringla över okonomiyakisåsen och garnera med ingefära, mer bonitoflakes och aonori.
  6. För en matigare okonomiyaki kan du toppa pannkakan med tunna skivor sidfläsk, biff eller fisk före första vändningen i pannan.