Ojäst indiskt fullkornsbröd

Ojäst indiskt fullkornsbröd
Foto: TV4

Det här indiska brödet tillagas på ett alldeles speciellt sätt. Brödkakorna bakas både på spisen och i ugnen och blir härligt porösa. Degen håller upp till en vecka i kylskåp. I Indien serveras brödet varmt som tillbehör till kött-, grönsaks- och linscurrys.

26 januari 2009
24

Du behöver

  • 4 dl grahamsmjöl
  • 1 krm salt
  • 1,5-2 dl vatten

Till pensling:

  • 2 msk osaltat smör

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 200° och sätt på grillelementet. Sikta mjölet genom en sil och blanda det med saltet. Gör en grop i mitten och häll i vattnet lite i taget medan du för hand arbetar samman till en ganska fast deg. Knåda den smidig och dela den i 24 delar. Kavla ut varje del på mjölat bakbord till en kaka med ca 20 cm diameter.
  2. Hetta upp en stekpanna av gjutjärn på medelvärme så att den blir riktigt het. Lägg en kaka i pannan och grädda den 1-2 minuter eller tills det börjar bli bruna fläckar på undersidan. Vänd och grädda knappt en minut även på andra sidan.
  3. Lägg brödet på ett galler strax under grillen och grilla den tills den börjar pösa upp. Vänd den och grilla även andra sidan 1/2 minut. Smält smöret och pensla brödkakorna för servering.
Kommentera receptet

Fler goda recept