Odla pumpa - header

Odla pumpa - allt du behöver veta!

Att odla pumpa, eller även kallad vintersquash är både kul och otroligt enkelt. Den tacksamma pumpan kräver inte mycket arbete och ger en fantastisk skörd med sin växtkraft och matiga innehåll. Här är enkla tips för att odla pumpa.

Vi svenskar är mest vana att köpa pumpa och karva den till lyktor lagom till halloween i oktober. Men pumpor är en fantastisk gröda som har så otroligt mycket mer att ge!

Vilken sort?

Pumpa header
Det finns flera olika ätbara pumpor med olika smak och konsistens. Här kan du läsa om de 10 vanligaste matpumporna.
Alla matpumpor har lång hållbarhet och kan förvaras i månader i väntan på att tillredas och ätas. Har du utrymme, prova att så flera olika sorter och hitta din favoritpumpa, från den söta Delicata-pumpan till den trådiga spaghetti-pumpan!

Att så & plantera pumpa

Odla pumpa - blomma

  • Börja med att förodla inomhus i april/ maj. Det tar cirka 3-4 veckor innan det är dags att plantera ut plantorna. Sätt pumpafröerna i såkrukor och täck med ett tunt lager såjord. Ställ krukorna varmt, när plantorna sedan börjar titta upp så kan du ställa dem lite svalare och ljusare.
  • När det är dags att plantera ut plantorna, låt plantorna vänja sig några timmar om dagen utomhus innan de flyttar ut i jorden permanent. Men se till att risken för frost är över. När plantorna väl är satta vill de ogärna flytta på sig.
  • Vill du så fröerna direkt ute i jorden så är det bäst när jorden nått en temperatur på 15 grader.
  • Att odla i kruka på altanen eller balkongen går också bra. Men se till att gödsla och vattna lite extra då plantan egentligen vill ha utrymme för att växa och bli stor. Välj hellre en mindre sort som passar bättre storleksmässigt.
  • Har du växthus, se upp, pumpan kan trivas så mycket att den tar över hela växthuset med sin växtkraft!
  • Pumpan trivs i välgödslad och väldränerad jord, har du en kompost, prova att sätt pumpan där!

Hur sköter man en pumpa?

Odla pumpa - pallkrage
Eftersom plantan ska ge stora frukter så vill den ha mycket vatten, skönt varmt klimat och näring. Men annars är den rätt tacksam och problemfri. Plantorna tycker om att bre ut sig så de vill gärna ha utrymme att växa på. En planta med gynnsamt läge kan ge upp till 20 frukter på en planta. Men har du lite begränsat utrymme, försök att inte ha mer än 3-5 frukter på varje planta, så de får tillräckligt med ork att mogna och växa sig kraftiga.
En grundgödslad jord är bra, då behöver du endast boosta med lite kogödsel, hönsgödsel, biokol under tillväxtperioden och gärna redan när du ser att plantan blommar.
Är det en regnig höst kan det vara en idé att lägga halm under pumporna för att de inte ska ligga i den blöta jorden.

När ska pumpan skördas?

Odla pumpa - närbild
En del mindre pumpor blir färdiga redan i juli. Men vill du ha stora sorter som du kan lagra är det bäst att vänta så länge som möjligt innan du skördar. När själva fästet på pumpan börjar gulna, då är det dags att skörda.
Men, bara för att pumpan skördas så är den inte helt mogen. En pumpas smak utvecklas nämligen under lagringstiden, så efter skörd gillar de flesta pumpor att lagras.

Att lagra pumpa

Du kan förvara dina pumpor i rumstemperatur, under lagringen så utvecklas smakerna i pumpans kött. Efter ca 2-4 månader är smakerna som bäst, men många sorter kan lagras ända upp till ett år.
När är pumpan redo att ätas? Knacka på pumpan, svarar den med ett ihåligt ljud - då är den klar! Eller upptäcker du att den börjar mjukna i skalet, eller runt fästet på stjälken, då är det bra att tillaga den.

Vad kan man laga?

Odla pumpa - receptbild
Här hittar du mängder av goda recept på pumpa. Vill du baka med pumpa, då har vi samlat massor av goda recept här!

Mer inspiration med pumpa

Pumpa - dessa sorter kan du äta!
Pumpa header

Pumpa - dessa sorter kan du äta!

Genom årtusenden har pumpan varit en viktig del av kosten, från aztekerna i Mexiko och senare i USA. Till Sverige har populariteten kommit på senare år i samband med Halloween - som en ren dekor. Men pumpan - vilken frukt! Den går att använda i oändligt många rätter. Här är våra vanligaste pumpasorter - och massor av goda recept såklart!

Odla pumpa - allt du behöver veta!
Odla pumpa - header

Odla pumpa - allt du behöver veta!

Att odla pumpa, eller även kallad vintersquash är både kul och otroligt enkelt. Den tacksamma pumpan kräver inte mycket arbete och ger en fantastisk skörd med sin växtkraft och matiga innehåll. Här är enkla tips för att odla pumpa.

Goda pumparecept
pizza med pumpa och kantareller

Goda pumparecept

Här har vi samlat massor av goda recept med pumpa

Pumpasoppa
Pumpasoppa med kokos

Pumpasoppa

Riktigt god pumpasoppa värmer fint i höstrusket, här hittar du recept på soppa med pumpa för alla smaker.

Baka med pumpa
Pumpacookies

Baka med pumpa

Sätt guldkant på hösten med söta och ljuvligt goda bakverk med pumpa. Pumpa passar perfekt i bakning med sitt fasta kött, söta smak och orangea färg.

Gott vin till pumpan
3 dryckestips till pumpan

Gott vin till pumpan

Nej, att matcha vin till dina pumparätter är inte helt lätt. Pumpa har både sötma och en speciell, lite starkare smak. I klippet berättar sommelier Maya Samuelsson varför du ska välja vin med mycket fruktighet och sommelier Daniella Lundh Egenäs ger tips på tre goda viner till pumparätter.

Kökets trädgård
Kökets trädgård avsnitt 16: Odla zucchini Paul

Kökets trädgård

Kökets trädgård är ett odlings- och matprogram med prisade kocken och odlingsentusiasten Paul Svensson. Programmet visas varje fredag klockan 11:20 i Nyhetsmorgon.

Pumpa + salvia = sant
Pumpagnocchi med chèvre och salvia

Pumpa + salvia = sant

På höstens kant är det är svårt att inte sukta efter något färgglatt på tallriken. Då passar den underbara kombinationen av pumpa och salvia fint. Här hittar du 4 riktigt goda recept där smakkompisarna får hänga med varandra.