Nystarta året med mer vego - Therese Elgquist ger sina bästa tips

Januari en perfekt tid att ladda om för en nystart. Inspireras av matstylisten och matkreatören Therese Elgquist och hennes växtbaserade livsstil för en grönare start på det nya året!

Lev efter mindre regler och hitta vad som får dig att må bra!

Berätta lite om dig själv, vem är du?

Jag är en matnörd som älskar att laga mat, äta mat och prata om mat. Jag lagar växtbaserad och näringsrik mat med mycket smak, textur och färg. Kost och hälsa är ett stort intresse, på många plan! Det är otroligt kreativt att laga mat med växtbaserade råvaror, det är vackert att titta på och smakar väldigt mycket. Och, inte minst så är växtbaserade råvaror, allra helst närodlade och ekologiska, oftast bra ur miljösynpunkt. Win win!

Vad betyder nystart för dig?

För mig är nystart en chans att inte låta det som varit påverka nuet. Med risk för att låta klyschig - varje dag ÄR en ny dag och en ny möjlighet att förändra, om man vill. Lev efter mindre regler som får dig att känna misslyckanden och hitta istället vad som får dig att må så bra som möjligt!

Vad menas egentligen med växtbaserad kost?

För mig innebär det en kost som till största delen baseras på växter i olika former. Jag vill att flera ska upptäcka hur vi kan skapa kompletta rätter av enbart växtbaserade råvaror, men utan pekpinnar och utan att sätta etiketter. Ibland lägger jag till ett ägg eller en bit ost till min mat, men grunden utgörs alltid av näringsrika växter som gör kroppen gott. För vissa kan växtbaserat kanske innebära att man ibland äter fisk, fågel eller kött - men mer som smaksättning till det växtbaserade snarare än som huvuddelen av ett mål. Huvudsaken är att mat ska vara en njutning, men också ett hjälpmedel att uppnå välbefinnande och god hälsa!

Tips från redaktionen! Laga Thereses marockanska morotssallad med örter, pistage och hummus.

Hur startar du året på bästa sätt?

Genom att fylla skafferiet med näringsrika råvaror och med många sparade inspirationsrecept från olika håll. Med råvaror som quinoa, durra, baljväxter, nötter, fröer, kallpressade oljor och dina favoritkryddor i skåpet är en matig sallad, värmande gryta, wok, wrap eller något annat gott aldrig långt borta. Du behöver bara komplettera med lite färska råvaror i säsong och maten är serverad!

Tips från redaktionen! Hur god ser inte Thereses morots- och kokossoppa ut? 

Vad gör du för att piggas upp i vintermörkret?

Jag tar tillvara på timmarna när solen tittar fram, pausar mitt på dagen för tar en promenad när solen står som högst på himlen. Jag äter färgglad mat med mycket näring som ger energi, och inte minst stunder av njutning.

Har du något konkret tips på ett vegetariskt alternativ till en köttbit?

Hamburgaren kan bytas ut mot en rödbetsbiff eller svartbönbiff, tacofärsen till sojafärs, eller pulled oats som är en av mina favoriter. Istället för en traditionell stek kan du baka en hel rotselleri i ugnen tills den blir helt mjuk och härlig. Nu under vintern älskar jag kål i alla former, linsgrytor eller ugnsbakad pumpa.