Nyponsoppa med vaniljsemifreddo, havtornscurd och mandelbiskvier
Nyponsoppa med vaniljsemifreddo, havtornscurd och mandelbiskvier
16 ingredienser
Lika vacker som god dessert med hemgjord nyponsoppa och de klassiska tillbehören i en elegant version. Desserten innehåller en del moment men som alla går att förbereda.
Ingredienser
Vaniljsemifreddo
- 1 äggvita
- 3 dl grädde
- 1 äggula
- 2 msk strösocker
- 1 vaniljstång
Havtornscurd
- 110 g havtornspuré
- 110 g ägg [2 st]
- 110 g strösocker
- 55 g osaltat smör
Nyponsoppa
- 120 g nyponpuré
- 80 g strösocker
- 180 g vatten
- 4 g potatismjöl
Mandelflarn
- 100 g mandelmjöl
- 100 g strösocker
- 1-2 äggvitor
Gör så här
Vaniljsemifreddo
- Vispa upp grädden till lättvispad.
- Vispa upp äggvitan till hårt skum.
- Vispa socker, gulan och vanilj till ett ljust gult skum.
- Vänd först i grädden och därefter vitan.
- Fyll på spritspåse och spritsa i en silikonmatta med kupoler. Låt stå i frysen.
Havtornscurd
- Vispa ihop puré, ägg och socker. Sjud till 84 grader under konstant omrörning.
- Sila av och addera smör. Kyl ner över isbad.
Nyponsoppa
- Blanda potatismjöl med vattnet.
- Blanda i övriga ingredienser och låt koka ihop i cirka 5 minuter. Smaka av.
- Justera ev sötma och syra med citronjuice och socker.
Mandelbiskvier
- Mixa ihop mandelmjöl och strösocker i en liten matberedare.
- Gå i med lite äggvita i omgångar för att få den att gå ihop, du kommer förmodligen inte behöva all äggvita.
- Spritsa ut som snirkliga tunna flarn, tänk ett broderimönster, på bakmatta/bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen på 170 grader och varmluftfunktion i ca 5 minuter.
- Lossa försiktigt medan det fortfarande är lite varmt.
Servering
- Ploppa ut semifreddon ur formen och placera ut önskat antal i en djup tallrik. Spritsa på havtornscurd. Lägg på mandelflarnet. Spritsa på lite mer havtornscurd. Häll på nyponsoppa och servera genast.