Nyponsoppa med vaniljsemifreddo, havtornscurd och mandelbiskvier

Nyponsoppa med vaniljsemifreddo, havtornscurd och mandelbiskvier
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Nyponsoppa med vaniljsemifreddo, havtornscurd och mandelbiskvier

16 ingredienser

Lika vacker som god dessert med hemgjord nyponsoppa och de klassiska tillbehören i en elegant version. Desserten innehåller en del moment men som alla går att förbereda.

Ingredienser

Vaniljsemifreddo

  • 1 äggvita
  • 3 dl grädde
  • 1 äggula
  • 2 msk strösocker
  • 1 vaniljstång

Havtornscurd

  • 110 g havtornspuré
  • 110 g ägg [2 st]
  • 110 g strösocker
  • 55 g osaltat smör

Nyponsoppa

  • 120 g nyponpuré
  • 80 g strösocker
  • 180 g vatten
  • 4 g potatismjöl

Mandelflarn

  • 100 g mandelmjöl
  • 100 g strösocker
  • 1-2 äggvitor

Gör så här

Vaniljsemifreddo

  1. Vispa upp grädden till lättvispad.
  2. Vispa upp äggvitan till hårt skum.
  3. Vispa socker, gulan och vanilj till ett ljust gult skum.
  4. Vänd först i grädden och därefter vitan.
  5. Fyll på spritspåse och spritsa i en silikonmatta med kupoler. Låt stå i frysen.

Havtornscurd

  1. Vispa ihop puré, ägg och socker. Sjud till 84 grader under konstant omrörning.
  2. Sila av och addera smör. Kyl ner över isbad.

Nyponsoppa

  1. Blanda potatismjöl med vattnet.
  2. Blanda i övriga ingredienser och låt koka ihop i cirka 5 minuter. Smaka av.
  3. Justera ev sötma och syra med citronjuice och socker.

Mandelbiskvier

  1. Mixa ihop mandelmjöl och strösocker i en liten matberedare.
  2. Gå i med lite äggvita i omgångar för att få den att gå ihop, du kommer förmodligen inte behöva all äggvita.
  3. Spritsa ut som snirkliga tunna flarn, tänk ett broderimönster, på bakmatta/bakplåtspapper.
  4. Grädda i mitten av ugnen på 170 grader och varmluftfunktion i ca 5 minuter.
  5. Lossa försiktigt medan det fortfarande är lite varmt.

Servering

  1. Ploppa ut semifreddon ur formen och placera ut önskat antal i en djup tallrik. Spritsa på havtornscurd. Lägg på mandelflarnet. Spritsa på lite mer havtornscurd. Häll på nyponsoppa och servera genast.