Ugnsstekt kyckling med jordärtskocka, päron och svamp

Ugnsstekt kyckling med jordärtskocka, päron och svamp
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Ugnsstekt kyckling med jordärtskocka, päron och svamp

16 ingredienser

Ugnsstekt kyckling med kronärtskocka, päron och svamp som serveras med krämiga gryn.

Ingredienser

portioner

Kyckling

  • 8 jordärtskockor
  • 800 g delade kycklingklubbor
  • 3 kvistar timjan
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar
  • rapsolja
  • 2 päron i klyftor
  • 200 g svamp, i grova bitar (ex champinjon, portabello el karljohan)

Krämiga gryn

  • 4 msk gul lök, finhackad
  • 4 dl gryn (nakenhavre)
  • 3 msk smör
  • 6 dl hönsbuljong (vatten, buljongtärning eller fond)
  • 1 dl lagrad sveciaost, riven (24 månader)
  • salt
  • 3 msk färsk bladpersilja, finskuren

Gör så här

  1. Kyckling: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj jordärtskockorna tills de är jordfria. Lägg sedan kyckling, jordärtskockor, timjan och skalad vitlök i en ugnssäker form.
  3. Krydda med salt och peppar, ringla över lite rapsolja. Sätt in formen mitt i ugnen ca 10 minuter.
  4. Tag ut formen tillsätt päronen och svampen passa på att röra lite i formen och skeda stekskyn över alltsammans.
  5. Sänk värmen till 175ºC. Sätt in formen i ugnen och stek tills kycklingen är klar, ca 35 minuter eller till innertemperaturen är 82 grader.
  6. Krämiga gryn: Fräs lök och gryn i 1 msk av smöret någon minut.
  7. Tillsätt sedan hönsbuljong så att det täcker och sjud grynen tills de är mjuka. Späd hela tiden med buljong så att det täcker ytan.
  8. När grynen är klara dra av från värmen och smaka av med ost, resten av smöret och salt. Låt stå och svälla någon minut.
  9. Tillsätt persiljan precis innan servering.