Fläskfilé med morötter och citronyoghurt

Helstekt fläskfilé med morötter och citronyoghurt
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Fläskfilé med morötter och citronyoghurt

17 ingredienser

Ugnsstekt fläskfilé med perfekt stektemperatur. Servera med morötter i olika färger, tunt skivade champinjoner och en frisk citronyoghurt.

6560 Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2011, Chile, Box 3000ml, 229 kronor (4 Solar)     
De flesta boxvinerna är powerviner med mycket smak och kraft – kul då med ett alternativ som går i motsatt riktning. Hallon- och jordgubbssaftig doft kombineras med stramare smak med svartvinbärssyrlighet, örtighet och rödbärig eftersmak. /Jens Dolk

Ingredienser

portioner
  • 600 g svensk fläskfilé, putsad
  • 200 g champinjoner
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
  • smör
  • timjan
  • vitlök

Morötter

  • 800 g morot, orange, gula, röda (stora som små)
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 citron
  • 0,5 ask krasse
  • 6 champinjoner

citronyoghurt

  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 citron, skal och saft
  • 1 msk honung
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 80 grader. Gnid in fläskfilén i salt och peppar och skär i riktigt tjocka skivor. Bryn det gudomligt runt om med olivolja och smör. Tillsätt timjan och vitlök mot slutet.
  2. Ta upp köttet (spara steksyn) och baka klart i ugnen till 63 grader i innertemperatur. Låt köttet vila ca 10 minuter.
  3. Hetta upp steksyn igen och tillsätt svampen (första mängden champinjoner). Låt den goda stekjuicen koka in i några minuter. Skär upp köttet och servera med tillbehören nedan.

Morötter

  1. Skala morötterna och dela i mindre men oregelbundna bitar. Är det små primörmorötter så behåll dom i sin naturliga form.
  2. Koka morötterna mjuka i saltat vatten. Häll av vätskan och blanda upp med olivolja, citron och krasse. Skiva svampen tunt och tillsätt innan servering.

Citronyoghurt

  1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt.