Lax med rabarber
Lax med rabarber
14 ingredienser
Ugnsbakad lax serveras med glaserad kålrot, rabarbersalsa och pressad potatis.
Ingredienser
lax
- 800 g lax (av bra kvalitet)
- 1 msk smör
- salt
potatis
- 600 g potatis
- 400 g kålrot
- 1 msk strösocker
- 1 msk vinäger
- 1 msk smör
Salsa
- 200 g rabarber
- 2 salladslökar
- 1 msk rapsolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 0,5 tsk salt
- 1 tsk strösocker
Gör så här
Lax
- Dela laxen i stora portionsbitar.
- Stek ena sidan av laxen i en torr, het panna i cirka 2-3 minuter. Vänd på laxen och sänk värmen.
- Addera smöret och ös laxen med hjälp av en sked. Låt laxen tillagas 3-4 minuter på varje sida, när den är klar ska den vara medium well. Smaka av med salt.
Potatis och kålrot
- Skala och koka kålrot och potatis i lättsaltat vatten. Separera kålroten och potatisen när de är färdigkokta. I en kastrull, koka socker, vinäger och smör tills det tjocknar. Häll i kålroten och låt den glaseras. Pressa potatisen.
Salsa
- Skala och tärna rabarber och salladslök. Lägg i en skål och häll i rapsolja, vinäger, salt och socker. Blanda väl.