Islim kebab från Turkiet

POPULÄRT
Islim kebab från Turkiet
Foto: Jens Nordström

Islim kebab från Turkiet

13 ingredienser

Vackra, färgrika knyten som passar utmärkt till både pasta, ris och potatis. Gör gärna en morotssås till! Tänk på att försöka få tag i stora auberginer.

Receptet ger 12 knyten.

Sivri biber
En mild chilifrukt/stark paprika. Så mild att den passar bra i till exempel sallader.

Ingredienser

  • 3 aubergine, stora
  • 800 g oxfärs
  • 1 dl skorpmjöl
  • 1 ägg
  • 2 tsk svartpeppar
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 gul lök, riven
  • 1 msk Vegeta (allkrydda)
  • 2,5 dl olja
  • 1 förp tomatpuré [ca 400 g]
  • 4 sivri biber (eller vanlig grön paprika)
  • 3 tomater
  • 12 tandpetare

Gör så här

  1. Skiva varje aubergin på längden så du får åtta skivor per aubergine.
  2. Lägg skivorna i saltat vatten i 30 minuter.
  3. Torka av auberginerna och stek dem mjuka i oljan.
  4. Rör ner skorpmjöl, ägg, svartpeppar, spiskummin, lök och vegetan i oxfärsen.
  5. Arbeta ihop färsen ordentligt.
  6. Dela därefter färsen i 12 bitar och gör dem till runda bollar och platta till dem.
  7. Ta 2 auberginebitar och lägg i dem i kors.
  8. Lägg en färsbulle i mitten.
  9. Vik sidorna över färsbullen och lägg dem med den vikta sidan nedåt i en form.
  10. Skiva tomaterna i 12 bitar och sivribiberna i 12 bitar.
  11. Fäst en tomatskiva och en paprikabit på toppen på varje auberginknyte.
  12. Använd en tandpetare.
  13. Värm tomatpurén med oljan och häll över aubergineknytena när de ligger i formen.
  14. Gratinera i ugnen på 200 grader i 30 minuter.
  15. Servera aubergineknytena till ris eller pasta.