Surdegsvåfflor utöver det vanliga

Surdegsvåfflor utöver det vanliga
Foto: TV4
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Surdegsvåfflor utöver det vanliga

12 ingredienser

Laga smarriga våfflor till våffeldagen - eller när som helst. Här är Sébastien Boudets recept på surdegsvåfflor.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 300 g vetemjöl (eller ljust mjöl)
  • 5 g havssalt
  • 60 g strösocker
  • 150 g ägg [3 st]
  • 5 dl mjölk, ljummen
  • 1 vaniljstång

Till servering

  • vispgrädde
  • sylt

Poolish

  • 100 g vetemjöl
  • 1 dl vatten, kallt
  • 1 g jäst

Gör så här

  1. Gör poolishen genom att vispa mjöl, vatten och en gnutta jäst till en pannkaksliknande smet. Låt stå i rumstemperatur tills den blir fluffigt, bubbligt och doftar underbart. Detta kan ta allt från 7-8 timmar till 12–16 timmar beroende på temperaturen i rum- met och vilken mängd jäst du tillsätter i poolishen. Genom att endast använda en gnutta jäst som blandas med mjöl och vatten kommer jäsningen att utvecklas som en snöbollseffekt och senare "smitta" våffelsmeten och få den att jäsa den med.
  2. När poolischen är klar är det dags att göra våfflorna. Börja med att smälta smöret i en kastrull på låg värme. Ställ sedan kastrullen åt sidan och låt det svalna lite.
  3. Blanda under tiden mjöl, salt och socker i en bunke. Snitta vaniljstången och skrapa ner fröna i mjölblandningen. Gör en urgröpning i mitten av mjölblandningen, knäck ner äggen och rör ut äggen med lite av mjölet.
  4. Har du någon gång gjort kall O'boy kommer detta blir en "walk in the park", om inte är det viktigt att du läser noggrant. Smeten i mitten av skålen ska vara så pass lös att det går att röra om i den med en visp, men samtidigt tillräckligt tjock för att undvika att det bildas mjölklumpar.
  5. När du har arbetat in ägget i lite av mjölet tillsätter du en skvätt mjölk samtidigt som du kontinuerligt rör med vispen och tar in lite mer mjöl från kanterna. Om smeten är för lös tar du in lite mer av mjölblandningen, när den tjocknar spär du på med mer mjölk. Till slut, när du har arbetat in all mjölk i mjölet, har du förhoppningsvis en slät, glansig och klumpfri våffelsmet. Och om du tycker att det är svårt att få till det så finns det en enkel och bra lösning: ta fram stavmixern och kör tills alla klumpar har resignerat.
  6. Häll i poolishen och det smälta svalnade smöret i smeten och vispa ordentligt så de där fina jästsvamparna sprids för att sätta igång en sådan fint jäsning som gör dina våfflor luftiga och smakfulla.
  7. Täck bunken men en kökshandduk och låt smeten jäsa i 4–5 timmar i rumstemperatur innan du börjar grädda våfflorna.
  8. Pensla våffeljärnet med smör och se till att baka/stecka de ordentligt så dem blir riktigt frasiga. Servera tillsammans med lätt- och långvispad grädde och en god sylt.