Saffransbullar med pistach och korinter
Saffransbullar med pistach och korinter
13 ingredienser
Ingredienser
Pouliche
- 1 dl vatten
- 100 g tillsatsfri/ekologiskt vetemjöl
- En liten smula färsk jäst
Deg
- 500-600 g tillsatsfri/ekologiskt vetemjöl
- 2,5 dl ekomjölk, rumstempererad
- 220 g ekosocker
- 1 ekoägg [50 g]
- 10 g havssalt
- 1 g saffran
Pistache fyllning
- 300 g osaltat smör
- 80 g strösocker (ekologiskt)
- 100 g pistageekräm
- korinter
Gör så här
Dag 1
- Blanda vatten med vetemjöl och en liten smula färsk jäst.
- Täck skålen med en köksduk och låt den stå framme under natten i rumstemeratur.
Dag 2
- Blanda alla ingredienser i någon minut eller tills dem har kommit ihop.
- Låt degen vila i 30 minuter och knåda 5-10 minuter beroende på vilket metod du har vald att blanda din deg med.
- När degen ser slät och fin ut (den släpper från skålen eller fingrarna) blanda i saffran och smör.
- Blanda några minuter tills degen släpper från skålen eller fingrarna.
- Tanken är att smöret INTE ska oxideras genom att blandas för länge eller/och för hårt.
- Låt degen vila i en timme (rumstemperatur) täckt med en köksduk.
Fyllning
- Kavla din saffransbulledeg på ett mjölade bord och bre din pistache fyllningen.
- Vik degen och skär 3 cm breda avlånga bitar. Knyt dom enligt bulltekniken.
- Låt dem jäsa. Jag använder alltid min avstängda ugn och spraya lite vatten i den så det blir riktigt fuktigt.
- Hos mig tog det mellan 6-8 timmar för dem att jäsa men denna tid kan så klart variera beroende på temperaturen.
- Baka dem på 220 grader under 10-12 minuter och pensla de med smält smör efter de har svalnat och doppa de i pistachsockret.