2,5 kg blandad fisk (till exempel abborre, gös, röding och kolja)
skal från 1-2 svenska humrar
skal från 6 st svenska havskräftor
12 svenska musslor med skal
12 pilgrimsmusslor
1 apelsin
180 g olivolja [ca 2 dl]
10 tomater, fina, grovhackad
2 fänkål, ansade och grovhackade
5 gula lökar, grovhackad
2 purjolökar, stora, grovhackad
2 hela vitlökar, skalade och finhackade
2 röda chilifrukter, finhackade
1 kruka färsk persilja, finhackad
4 lagerblad
15 svartpepparkorn
grovt havssalt
4-5 l vatten
2 g saffran
1 kg fasta potatisar,skalade (små)
Gör så här
Tillsätt hummer- och kräftskalen när du blandar ner övrigt fiskskrov.
Skala apelsinen med en potatisskalare.
Hetta upp olivoljan i en stor gjutjärnsgryta och fräs tomat, fänkål, lök, chili och apelsinskal tillsammans med alla kryddor utom saffran på låg värme. Sätt på locket och fräs i 15 minuter.
Rensa, skär bort huvudet och filea samtliga fiskar.
Höj värmen och tillsätt fiskskrovet och skaldjur i grytan. Fräs i några minuter och tillsätt sedan 4-5 liter vatten. (Se till att vattnet inte når ända upp till grytkanten, om det gör det är grytan för liten för receptet). Sätt på locket och låt puttra i 20-30 minuter tills grönsakerna har blivit mjuka.
Dra kastrullen från värmen och mixa allt med en stavmixer. Passera därefter soppan med en passerkvarn eller sila den genom en finmaskig sil.
Tillsätt saffran och låt bouillabaissen koka upp och sjuda i ytterligare några minuter. Lägg i potatisen och koka på svag värme utan lock tills den är nästan mjuk.
Dela fiskfiléerna i jämna bitar och tillsätt filéer strax före servering. Fisken ska inte kokas i buljongen, endast pocheras lätt.