Smält ihop smör, grädde, havssalt och vanilj på svag värme i en liten kastrull.
Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170 grader, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen.
Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 123 grader. Om du är osäker, gör gärna kulprov. Tag ur vaniljstången.
Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna någon minut och strö ev. över grovt havssalt för lite extra piff.
Låt svalna 3-4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.