Ingefärskakor
Ingefärskakor
9 ingredienser
Kryddiga kakor som påminner om engelska ginger biscuits. De kallas också Rånepepparkakor efter receptets ursprung i Råneå i Norrbotten. /Maud Onnermark
Receptet kommer från Bonniers kokbok.
Receptet ger ca 100 kakor.
Ingredienser
- 200 g smör, rumsvarmt
- 5 dl strösocker
- 1,5 dl mörk sirap
- 2 dl vispgrädde
- 1 citron, finrivet skal
- 0,5 dl citron, pressad
- 10 dl vetemjöl [600 g]
- 1,5 msk bikarbonat
- 2 msk ingefära, mald
Gör så här
- Rör smör och socker tills det blir pösigt.
- Tillsätt sirap, grädde, citronskal och citronsaft.
- Blanda vetemjöl, bikarbonat och ingefära.
- Rör ner det i smeten.
- Låt den vila i kylskåp i några timmar eller tills det går att rulla kulor av den.
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Rulla små kulor och lägg dem på plåt. Lägg dem inte för tätt eftersom de flyter ut en hel del.
- Grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter tills kakorna blir vackert bruna.