Nattjästa baguetter

Nattjästa baguetter
Foto: Jakob Fridholm
Martin Johansson porträtt
Martin Johansson porträtt

Nattjästa baguetter

4 ingredienser

10 h

Enkelt grundrecept på nattjästa baguetter. Du kan se på den här degen som en grunddeg som kan varieras lite hur som helst. Till exempel kan du ersätta 100-200 gram av vetemjölet mot ett fullkornsmjöl av något slag. 

Har du inte tillräckligt med tålamod att vänta på jäsning i 8 h går det fint att jäsa degen i rumstemperatur i 1,5 h, rör om några varv efter halva tiden så blir degen ännu smidigare!

Tips:

 • Går din ugn till 275 grader kan du testa att baka dem på högsta värme. Det ger baguetterna mer karaktär.
  Hållbarhet och förvaring:
 • Godast nygräddade. Kan dock sparas några dagar i en plastpåse, men då bör de få några minuter i en 250-gradig ugn så att de får tillbaka lite skorpa.
 • Går utmärkt att frysa in. Tina i 10-15 minuter i 150-gradig ugn.

Ingredienser

portioner stycken

Deg

 • 3 g jäst [3 krm]
 • 350 g vatten, kallt, [3,5 dl]
 • 450 g vetemjöl special [7,5 dl]
 • 10 g salt [1,5 tsk]

Gör så här

 1. Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop - antingen för hand eller med degblandare. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i cirka 8 timmar.
 2. Sätt ugnen på 250 grader.
 3. Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop den till ett paket. Täck med bakhandduk och låt jäsa i 40-60 minuter.
 4. Dela degen i tre långa längder. Sträck ut dem en aning på längden, snurra dem ett varv och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda tills baguetterna har fått ordentligt med färg, 15-20 minuter.
 5. Ta ut bröden och väck familjen.