Glutenfri jordgubbstårta

Glutenfri jordgubbstårta
Foto: TV4
Maria BlohmJessica Frej
Maria BlohmJessica Frej

Glutenfri jordgubbstårta

11 ingredienser

En klassisk sommartårta som smakar bäst med sommarens första jordgubbar en solig eftermiddag i trädgården. Fylld med rabarberkompott, jordgubbar och vispad grädde. Recept ur boken ”Nytt fikabröd- baka gott utan gluten”.

Ingredienser

portioner

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 180 g strösocker
  • 150 g potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

Fyllning

  • 175 g rabarber
  • 90 g strösocker
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 300 g vispgrädde
  • 100 g crème fraîche
  • 1 l jordgubbar
  • 100 g mandelspån

Gör så här

Botten

  1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, det tar ca 5-7 minuter.
  2. Vispa i potatismjöl och bakpulver.
  3. Häll smeten i en form, ca 20-22 cm och grädda i 175 grader i 35-40 minuter. Låt svalna.

Fyllning

  1. Skala rabarbern och skiva den i 1 cm breda bitar.
  2. Lägg rabarber, socker och vaniljsocker i en kastrull och koka på låg värme tills rabarbern mjuknat.
  3. Mixa rabarbersmeten och sila den sedan.
  4. Dela tårtbotten i tre delar.
  5. Vispa grädden tillsammans med crème fraichen.
  6. Skiva hälften av jordgubbarna tunt och blanda dem med rabarberkompotten.
  7. Blanda jordgubbarna med hälften av grädden och fördela smeten på båda lagren.
  8. Täck tårtan med grädde och tryck fast flagad mandel kring kanterna.
  9. Lägg resterande jordgubbar på tårtan och spritsa eventuellt kanterna med grädde.