Surdegsvåfflor med apelsin och kanel
Surdegsvåfflor med apelsin och kanel
13 ingredienser
30 min + 4 h
Våfflor gjorda på surdeg smaksätts med apelsin och kanel. Pricken över i blir de karamelliserade apelsinerna som serveras till.
Ingredienser
- 100 g smör
- 325 g vetemjöl
- 1 tsk malen kanel
- 0,5 apelsin, raspet
- 4 g salt
- 30 g strösocker
- 3 ägg
- 5 dl mjölk
- 200 g surdeg
Karamelliserade apelsiner
- 2 apelsiner
- 100 g strösocker
- 1 vaniljstång
Servering
- vaniljglass
Gör så här
Karamelliserade apelsiner
- Skala apelsinerna med hjälp av en kniv och skär sedan ut filér från apelsinerna.
- Pressa saften i en bunke, börja därefter smälta socker och den delade vaniljstången i en stekpanna.
- När sockret smält helt, häll i apelsinsaften lite pö om pö och rör så inga klumpar bildas, häll upp lagen i en bunke och lägg därefter i apelsinfiléerna. Låt svalna och servera sedan med våfflorna.
Våfflor
- Blanda vetemjöl, kanel, apelsinrasp och bakpulver i en skål#.
- Tillsätt ägg och mjölk. Vispa till en jämn smet.
- Tillsätt det avsvalnande smöret samt den bubblande surdegen. Låt stå i ca 3-4 timmar i rumstemperatur.
- Hetta upp våffeljärnet. Grädda våfflorna och servera med apelsinsallad samt vaniljglass.