Konditorns semlor

Konditorns semlor
Foto: Scanpix
Magnus Johansson
Magnus Johansson

Konditorns semlor

107

15 steg att laga

15 ingredienser

En gammal klassiker som semlor måste man bara prova att baka. För de hembakade blir väl ändå godast?

Ingredienser

Fördeg

  • 500 g mjölk
  • 250 g vetemjöl special
  • 40 g jäst
  • 10 g kardemummakärnor, stötta

Deg, resten

  • 200 g strösocker
  • 20 g havssalt
  • 500 g vetemjöl special
  • 200 g smör, rumstempererat

Fyllning

  • 200 g sötmandel
  • 250 g rörsocker
  • 200 g vaniljkräm
  • 5 g kardemummakärnor, stötta
  • 0,5 vaniljstång, fröna

Servering

  • 1 l vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Lägg mandlarna till fyllningen i mycket kallt vatten över natten.
  2. Fördeg
    Allt blandas väl i ca 5 minuter.
  3. Låt ligga i ca 30-40 minuter till första bubblan.
  4. Deg, fortsättning
    Tillsätt socker, salt och mjöl.
  5. Knåda degen i ca 15 minuter.
  6. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda in ca 5 minuter.
  7. Låt degen vila ca 1 timme.
  8. Väg bullarna, ca 70 gram/styck, forma dem runda.
  9. Låt sedan bullarna jäsa ca 3,5 timmar under duk.
  10. Baka sedan i 210 grader i ca 10 minuter.
  11. Fyllning
    Mixa blötlagda mandlar och råsocker i en mixer till mandelmassa (eller använd 500 g färdig mandelmassa) därefter tillsätts vaniljkräm och kardemumma samt vaniljstång och blanda väl, så inga klumpar bildas.
  12. Klipp upp ett hål i bullen.
  13. Spritsa sedan i mandelfyllning.
  14. Servering
    Vispa 1 liter grädde.
  15. Spritsa sedan vispad grädde på bullen och toppa med lock. Sikta florsocker på bullen.
    Serveras direkt gott, gott.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Elon - diskmaskin bild

Så rengör du diskmaskinen!

Här är smarta tips hur du enkelt rengör diskmaskinen

Läs mer